Det kan føles som deja vu, men det er det ikke.
For i de seneste dage er prisen på gas kun gået en vej, og det er opad - ligesom vi har set det tidligere på året.
Siden den 13. juli har prisen ellers været på retræte og var nede at vende 155 euro per megawatt-time på det europæiske marked. Én megawatt gas svarer næsten til 95 kubikmeter.
Men nu har det billede vendt sig, og prisen er igen over 200 euro, hvilket den ikke har været siden marts, hvor den var på sit højeste niveau. Her lå prisen på 227 euro.
Og det skyldes en ting, vurderer Kristian Rune Poulsen, der er energianalytiker hos Green Power Denmark.
- Vi ser de her meget høje gaspriser endnu en gang, fordi russerne ikke bare truer med at lukke gassen, men også skruer ned. De havde allerede skruet noget ned før, men nu har det fået et ekstra nøk.
- Der er simpelthen mindre gas til rådighed ude på markedet. Det er de samme folk, der kæmper om gassen, men nu er der mindre, og det får prisen til at skyde i vejret, siger Kristian Rune Poulsen.
Han tror dog ikke, at prisen når at komme op på det niveau, vi så tilbage i marts.
- Det, vi så i marts, var meget drevet af frygten for, at gassen blev lukket. Vi ser nu, at der bliver skruet ned for gassen, og mange har måske vænnet sig til gaskrigen, men denne gang er det mere substantielt, da der simpelthen er mindre gas nu end i marts.
- Måske bliver det ikke en lige så kraftig stigning, men det kan godt være mere længerevarende, uddyber Kristian Rune Poulsen.
'Gør ondt på pengepungen'
Mange danskere har kæmpet længe med de høje energipriser de seneste mange måneder.
Fleres regninger er steget med mange tusinde kroner i løbet af få måneder, og det gælder også for Henriette Vissing.
Hun har som handicapmedhjælper taget ekstra vagter i år for at få det hele til at hænge sammen, da hun opvarmer sit hus med gas.
- Det har gjort ondt på pengepungen.
Derfor må Henriette og hendes familie spare, hvor der spares kan.
- Det går ud over nogle andre ting, vi ikke er tilfredse med. Vores opsparing og de ekstra ting, man havde planlagt, man skulle. Men det er jo ting, vi må skære fra og knokle ekstra, så der kan komme mere ind på opsparingen, siger hun.
Og udsigterne til endnu et prishop vækker ikke ligefrem begejstring hjemme på matriklen.
- Det er ikke særlig fedt at tænke på. Det er rigeligt dyrt nu. Jeg ved ikke lige, hvad vi gør, da jeg snart starter uddannelse, og så kan jeg ikke arbejde ekstra. Så må man tænke i alternativer, forklarer Henriette Vissing.
50 procent dyrere
Rusland valgte i går at skrue ned for gassen med 20 procent til Europa. Forud for dette havde EU landende vedtaget på frivillig basis at reducere brugen af gas med 15 procent.
- Jo mere, vi kan skære i vores gasforbrug nu, jo bedre er det for alle virksomheders og forbrugeres økonomi, da det er så dyrt, som det er, sagde klima-, energi-, og forsyningsmnister Dan Jørgensen (S) i tirsdags.
Men selvom der nu skal spares yderligere på gassen, er det ikke gode nyheder, der venter rundt om hjørnet for de cirka 400.000 danskere, der har gas som opvarmningskilde.
For næste vinter ser ud til at blive endnu dyrere end den, vi lige har overstået.
- Hvis man synes, at den sidste vinter var dyr, er udsigterne lige nu, at det kan blive 50 procent dyrere denne her vinter. Så det er meget dystre meldinger, vi får lige nu, siger Kristian Rune Poulsen, der er energianalytiker hos Green Power Denmark.
Selvom det er dystre meldinger, er der flere ting, man selv kan gøre for at spare på pengene og gassen. Men ikke alle løsninger er lige billige.
- Det bedste, man kan gøre, er slet ikke at bruge gas - eller i hvert fald bruge mindre af det. Derudover kan du gøre to ting såsom at renovere sit hus, så du bruger mindre energi. Ellers kan du skifte din opvarmningskilde til en varmepumpe, som er et rigtig godt økonomisk og miljørigtigt alternativ til gasfyret, siger Kristian Rune Poulsen.