Russisk rubel rasler fortsat ned

Rublen fortsætter med at falde over for dollar - den russiske centralbank har ikke kunne dæmme op for krisen.

Rublen er udsati disse tider og er mindre værd end dollaren. (Foto: VASILY MAXIMOV © Scanpix)

Den russiske valuta rublen har det fortsat skidt. Onsdag morgen er den faldet yderligere over for den amerikanske dollar. En dollar koster 71,10 rubler mod 60 rubler tirsdag morgen.

Alene i denne uge er rublen blevet mere end 20 procent mindre værd over for den amerikanske dollar. Og den styrtdykkende rubel vækker bekymring.

Mandag aften forsøgte den russiske centralbank med en kæmpe rentestigning - til 17 procent fra 10,5 procent - at sætte en stopper for rublens nedtur. Samtidig købte centralbanken ifølge AFP rubler op for to milliarder dollar.

Udenlandske selskaber stopper russisk salg

Men det virkede ikke, og det bliver dyrere og dyrere for russerne at købe ind, og samtidig rammer det den russiske økonomi hårdt.

Turbulensen omkring rublen gør, at udenlandske selskaber, der sælger varer til russerne, træder på bremsen.

Eksempelvis er det ikke længere muligt for russere at købe en iPhone eller andre produkter fra Apple via det amerikanske selskabs onlinebutik i Rusland.

Apple oplyste tirsdag, at det har stoppet salget, fordi rublens styrtdyk gør det vanskeligt at finde ud, hvor meget varerne skal koste i den lokale valuta.

Ruslerne hamstrer

Også de almindelige butikker har problemer med at finde de rette priser på alt fra mobiltelefoner til vin. Ifølge nyhedsbureauet AFP skynder russerne sig ud i forretningerne med deres rubler for at købe, inden priserne igen bliver sat op.

Ruslands økonomi er på randen af en knockout på grund af vestlige landes sanktioner som følge af Ukraine-krisen samt den seneste tids store fald i olieprisen. Indtægter fra olie og gas er rygraden i landets økonomi.

/ritzau/

Facebook
Twitter