Russisk våbenhandler førte millioner gennem Danske Bank

Skandalen omkring Danske Bank fortsætter. Berlingske skriver, at en russisk våbenhandler har været storkunde.

Danske Bank har erkendt, at den ikke har haft styr på hvidvask-overvågningen i landets estiske filial. (Foto: Brian Bergmann © Scanpix)

En russisk våbenhandler har systematisk overført millioner til en konto i Danske Bank, der gennem et skuffeselskab var kontrolleret af styret i Aserbajdsjan.

Det skriver Berlingske Business.

Over 60 millioner-overførsler skete i en periode, hvor Aserbajdsjan købte militært isenkram for milliarder af den statsejede russiske våbeneksportør Rosoboronexport.

Hvidvask i Danske Bank

Danske Bank kan have overtrådt hvidvasklovgivningen ved ikke have tilstrækkeligt styr på 15.000 udenlandske kunder og pengestrømme for 1.500 milliarder kroner i bankens filial i Estland i årene 2007 til 2015. Onsdag 19. september fremlagde banken en del af sin interne undersøgelse af sagen, der har ført til en række politianmeldelser i Estland og topchef Thomas Borgens afgang. Banken risikerer en eller flere milliardbøder.

Se Tema

Officielt handlede det britiske skuffeselskab, der modtog pengene, med jernmalm og marmor i Tyrkiet og havde ingen kunder i Rusland.

Strafbart

Derfor mener Jacob Dedenroth, der er ekspert i hvidvaskregler, at overførslerne ligner ulovlig returkommission, hvor den russiske våbenhandler har betalt styret i Aserbajdsjan for at købe våben hos dem.

- Når en sælger under de omstændigheder sender penge tilbage til køber, som det i realiteten er sket her, er det nærliggende at tro, at der er tale om returkommission.

- Det er naturligvis strafbart, siger Jacob Dedenroth til Berlingske Business.

Danske Bank har ikke ønsket at kommentere de konkrete kunder og transaktioner. Banken har erkendt, at den ikke havde styr på hvidvask-overvågningen i landets estiske filial i den periode, hvor overførslerne foregik.

/ritzau/