Russiske sanktioner: Danske svinebønder har tabt op mod fire mia. kr. på et år

Som følge af Ruslands ageren i Ukraine og annektering af halvøen Krim er eksporten til Rusland styrtdykket.

De russiske handelssanktioner mod Vesten er gået hårdt udover det danske erhvervsliv. (© COLOURBOX)

Det er i dag et år siden, at Rusland indførte handelssanktioner mod Vesten som svar på de økonomiske sanktioner indført mod landet. Og delkonklusionen er klar; sanktionerne har medført tab for dansk erhvervsliv. Særligt landbruget er hårdt ramt på eksporten.

Brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer anslår, at alene svinebønderne har tabt 3,5 til 4 milliarder kroner, siden præsident Vladimir Putin sidste år udskrev det dekret, som medførte fødevareembargoen.

- Da sanktionerne blev sat i værk, mistede vi 3,3 milliarder i eksport, som ikke længere kunne komme til Rusland, fortæller Thomas Søby, som er cheføkonom i Landbrug & Fødevarer.

- Hertil kommer, at en række andre lande også blev udelukket fra det russiske marked. De skal ud at afsætte deres produkter på samme markeder, som vi skal, og det førte til et markant prisfald, siger Thomas Søby.

Ikke kun fødevarer

Putins dekret dikterede stop for al import af blandt andet svine- og oksekød, mælkeprodukter og fisk. Altså kerneprodukter for dansk eksport. Men det er ikke kun fødevarer, som rammes af de gensidige sanktioner mellem Rusland og Vesten. Det fortæller Peter Thagesen, underdirektør i Dansk Industri:

- Danske virksomheder forsøger selvfølgelig at tage bestik af situationen og opdyrke nye markeder andre steder i verden. Men salget og omsætningen falder, og der er brug for færre hænder i produktionen, siger Peter Thagesen.

Dansk Industri har sammenlignet eksporttallene for årets første fire måneder med samme periode sidste år – altså før embargoen. Den samlede eksport er faldet med 36 procent. Ud over fødevarer, er eksporten af for eksempel byggemateriel faldet.

- Vi kan også se, at den økonomiske krise i Rusland bider sig mere og mere fast. Derfor er der færre penge i omløb, og der er færre penge at købe udenlandske varer for. Derfor bliver der også købt færre danskproducerede varer, siger Peter Thagesen.

Sanktionerne startede med Krim

Sanktionerne mellem Rusland og Vesten udspringer af konflikten i og omkring Ukraine og Ruslands annektering af halvøen Krim. Rusland indførte fødevareembargoen som svar på Vestens økonomiske sanktioner mod Rusland.

For få år siden var forholdet til Rusland som handelspartner anderledes varmt: Eksportrådet skrev i 2012, at man sigtede efter en stigning i eksporten til Rusland på 50 procent i 2016. Og Rusland bevægede sig mod top-10 over de største danske eksportmarkeder.

Den optimisme har sanktionerne selvsagt lagt på is for længst, og selv når de ophæves, vil det kræve megen energi at få blus under optimismen igen, forklarer Peter Thagesen:

- Erhvervslivets tillid til det russiske marked kan ligge på et meget lille sted. Derfor bliver det også meget svært for russerne at tiltrække udenlandske investeringer i fremtiden.