Ryanair flytter base til Litauen

To dage efter Arbejdsrettens afgørelse rykker Ryanair sin base ud af København.

Fra 14. juli vil Ryanair flyve fra Litauens næststørste by Kaunas. (Foto: Agencja Gazeta © Scanpix)

Det er slut med en Ryanair base i København. Det er meldingen fra lavprisselskabet på et pressemøde i dag.

Fra 14. juli vil det fly, som tidligere havde base i Københavns lufthavn, i stedet flyve fra den Litauens næststørste by Kaunas.

I en pressemeddelelse fra selskabet fremgår det, at baseflytningen sker som resultat af afgørelsen fra Arbejdsretten i onsdags.

- Ryanair vil nu flytte det ene fly med base i København til Kaunas som følge af denne uges bizarre afgørelse fra Arbejdsretten, som tillader konkurrerende flyselskabsfagforeninger at blokere Ryanairs københavnsk baserede fly, selvom disse fagforeninger ikke repræsenterer nogen Ryanair piloter eller kabinepersonale, siger øverste chef Michael O'Leary i meddelelsen.

Vil klage til EU

Arbejdsretten gav i onsdags de luftfartsansattes organisation, FPU, og Serviceforbundet ret til at kræve en overenskomst med det irske flyselskab Ryanairs ansatte på basen i København, samt at indlede en konflikt mod selskabet.

Afgørelsen betød at Serviceforbundet torsdag varslede en hovedkonflikt mod Ryanair, som vil blive bakket op af sympatiblokader fra flere andre forbund i LO, som Serviceforbundet også er en del af.

Ryanair selv har, ifølge pressemeddelelsen, instrueret sine advokater til at få afgørelsen taget op i EU regi.

Flere ruter i København

I meddelelsen fra Ryanair fremgår det også, at det vil koste arbejdspladser i Københavns lufthavn.

- Ryanair vil nu operere de 14 københavnske ruter uden for København med det resultat, at andre EU-lande og lufthavne vil få gavn af disse højt betalte Ryanair-job, skriver Ryanair.

Selvom basen altså flyttes til Kaunas vil de eksisterende ruter til og fra Københavns lufthavn opretholdes.

Derudover åbner Ryanair tre nye ruter til og fra henholdsvis Kaunas, Bologna i Italien og Edinburgh i Skotland.