Ryanair: Vi vil miste mere end hver anden flypassager i Billund

Det irske lavprisselskab bekræfter, at basen i Billund lukkes fredag, hvis ikke en konflikt afblæses inden i morgen klokken 17.00.

Ryanairs personaledirektør Eddie Wilson har netop annonceret, at flyselskabet dropper basen i Billund. (Foto: CLAUS FISKER/Scanpix 2015) (© dr)

Ryanair lukker og slukker for sin base i Vestdanmarks største lufthavn, Billund på fredag og dropper en række afgange, hvis fagbevægelsen holder fast i sit konfliktvarsel mod selskabet.

Det bekræfter flyselskabets personaledirektør Eddie Wilson på et pressemøde i Billund Lufthavn.

Samtidig med den officielle annoncering holdt Ryanair et møde for flyselskabets personale på basen i Billund, hvor beskeden blev overbragt de ansatte. Her fik de omkring 100 ansatte piloter og kabinepersonale at vide, at de formentlig skal flyttes til andre af selskabets baser i Europa.

- Vi vil forflytte dem til andre steder i Europa, siger Eddie Wilson.

Flyselskabet vil gøre alvor af planerne og lukke basen i Billund fredag, såfremt fagbevægelsen ikke dropper en planlagt konflikt mod selskabets fly i København, Billund og Aarhus inden onsdag klokken 17.00, siger Eddie Wilson.

Drastisk reduktion i passagertallet

Nedlæggelsen af selskabets base i Jyllands største lufthavn får også en mærkbar konsekvens for antallet af afgange til og fra lufthavnen. To destinationer, Chania og Korfu i Grækenland, droppes helt, siger selskabet. Ryanair forventer at gå fra 700.000 rejsende om året til lidt over 300.000 passagerer årligt som konsekvens af lukningen.

Ryanair flyver i dag ud af Billund til 14 forskellige destinationer i Europa, hvoraf langt størstedelen af ruterne er til Sydeuropa. Selskabet har tre fly baseret i Billund. Som konsekvens af lukningen i Billund, vil de tre fly vil blive flyttet til London og Dublin, og selskabet vil gå fra 14 til 12 ruter.

Det irske flyselskab vil lukke tre ud af fire vinterdestinationer fra Billund - det drejer sig om ruterne til Budapest, Malaga og Tenerife. Dermed vil kun London Stansted-lufthavnen blive betjent året rundt, mens selskabet fortsat vil have en række ruter i løbet af sommeren. Ifølge personaledirektør Eddie Wilson er årsagen til lukningerne, at selskabet ikke kan finde plads til flyvningerne på de andre baser, som selskabet har.

Ryanair har allerede annonceret, at basen i Københavns Lufthavn lukker ved midnat i dag, tirsdag, og at flyet her bliver flyttet til Kaunas i Litauen.

Konflikt kan starte lørdag

Arbejdsretten har givet fagbevægelsen ret til at sætte en konflikt i gang mod Ryanair, der nægter at indgå danske overenskomster. Konsekvensen har indtil videre været, at det irske flyselskab annoncerer en lukning af basen i København. Og flyselskabet har også advaret om, at det vil lukke basen i Billund, hvis ikke fagbevægelsen droppede truslen om konflikt.

Fagbevægelsen har allerede varslet blokade mod Københavns Lufthavn, Kastrup samt lufthavnene i Billund og Aarhus. Konflikten i København vil blive blive igangsat den 18. juli, mens en sympatikonflikt mod de to jyske lufthavne Billund og Tirstrup ved Aarhus ifølge LO vil blive igangsat den 23. juli.

Konflikten drejer sig kort og godt om, at Ryanair har afvist at forhandle en overenskomst med den danske fagbevægelse, efter det irske lavprisselskab oprettede en base i Københavns Lufthavn, Kastrup, i begyndelsen af marts i år.

Der står Ryanair på hver fjerde billet ind og ud af Billund Lufthavn. Samlet flyver 2,8 millioner passagerer til og fra lufthavnen om året.

Facebook
Twitter