Ryanair vil anerkende piloternes fagforeninger

Lavprisselskabet Ryanair forsøger at undgå historisk strejke blandt piloterne i Italien senere i dag.

Det irsk-baserede lavprisselskab Ryanair forsøger nu at forhindre en strejke blandt selskabets italienske piloter. (Foto: © PAUL FAITH, Scanpix)

Med udsigt til en lammende strejke blandt Ryanairs italienske piloter senere i dag, lover det irske lavprisselskab nu, at piloternes fagforeninger vil blive anerkendt.

I givet fald er det første gang i Ryanairs 32-årige historie, at det irsk-baserede selskab åbner døren for fagbevægelsen.

- At anerkende fagforeninger vil være en signifikant ændring for Ryanair. Men vi har leveret radikale ændringer før, siger selskabets topchef, Michael O'Leary i en udtalelse ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Michael O'Leary har tidligere haft det som princip at afvise de ansattes fagforeninger med henvisning til, at det gik imod konceptet om at udvikle et dengang lille regionalt lavprisselskab til at blive Europas største luftfartsselskab målt på antal passagerer.

Nytårsforsæt: Ny forhandlingsmodel

Men med udsigten til en historisk strejke blandt selskabets piloter senere i dag, har den irske pibe nu fået en anden lyd. Nu bebuder topchefen en helt ny forhandlingsmodel.

- Vi håber og forventer, at disse strukturer kan og vil blive aftalt med vores piloter tidligt i det nye år, siger Michael O'Leary.

Selskabets italienske piloter har tidligere varslet, at de vil nedlægge arbejdet og strejke i dag. En strejke, der i givet fald vil sprede sig og påvirke juletrafikken.

- Juleflyene er meget vigtige for vores kunder, og vi ønsker at fjerne enhver tvivl om, at de vil blive forhindret på grund af piloternes aktioner, siger Michael O'Leary.

Ryanair droppede Danmark efter overenskomstkrav

Herhjemme kæmpede fagbevægelsen i sommeren 2015 en kamp mod Ryanair for at få overenskomstkrav igennem til selskabets ansatte i Danmark. Arbejdsretten slog efterfølgende fast, at fagbevægelsen kan beskytte arbejdstagere med base i Danmark.

Men dengang afviste Ryanair at sætte sig ved forhandlingsbordet og valgte i stedet at lukke sine baser i Danmark.

På baggrund af erfaringerne fra konflikten i Danmark er formand for fagforeningen Flyvebranchens Personale Union, FPU, Thilde Waast, forsigtog med at fejre Ryanairs udmelding som en sejr.

- I vores tilfælde var Ryanair også villig til at mødes, men uden nogen form for forhandlingsvilje. Dagens udmelding er klart et skridt i den rigtige retning. Nu skal møderne lede til forhandlinger og forhandlingerne skal lede til overenskomster, siger hun.

I tirsdags sendte den irske fagforening Impact et brev til Ryanairs topchef på vegne af den irske pilotforening.

Ifølge brevet ville de fastansatte piloter på basen i Dublin indlede en 24-timers strejke ved midnat 20. januar, hvis ledelsen fortsat nægtede at anerkende fagforeningerne.

Ryanair har ifølge nyhedsbureauet AFP inviteret piloternes fagforeninger til en snak i Italien, Storbritannien, Tyskland, Portugal og Spanien.