S og DF vil hjælpe presset Post Nord

De to partier har kaldt ministre i samråd, fordi Post Nord mister særstatus.

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti kommer Post Nord til undsætning, fordi posten nu bliver pålagt moms. (Foto: Camilla rønde © Scanpix)

Både skatteminister Karsten Lauritzen (V) og transportminister Ole Birk Olesen (LA) bliver nu kaldt i samråd i en sag der kan risikere at koste 400 afskedigelser i Danmarks postvæsen, Post Nord, i det kommende år.

Årsagen er, at Skat fra 1. januar har frataget Post Nord momsfritagelsen på pakker sendt fra butikker på nettet. Det betyder, at kunder i e-handelsbutikker skal betale 25 procent mere for fragten, hvis den sendes med Post Nord.

Skat har ændret reglerne, fordi momsfritagelsen er i strid med EU-reglerne.

Dårligt hjemmearbejde

Men reglerne er blevet ændret, uden at Skat har rådført sig med EU. Og dermed har skat ikke gjort sit hjemmearbejde godt nok, mener Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

-Jeg vil kraftigt opfordre skatteministeren til at henvende sig til EU for at få klarhed over, om den her regelændring er nødvendig at gennemføre, fordi den får så voldsomme konsekvenser for Post Nords økonomi og fører til så mange afskedigelser, Socialdemokraternes postordfører, Christian Rabjerg Madsen.

I en længere årrække har postvæsenet – som det eneste firma i Danmark – nydt godt af monsfritagelsen på fragt. Når den bortfalder, skal Post Nord til at konkurrere på lige fod med de private aktører på markedet som f.eks GLS.

Unfair konkurrence

Og det er unfair konkurrence, mener S og DF. For i modsætning til de private firmaer, er Post Nord underlagt den såkaldte befordringspligt der betyder, at firmaet skal levere post til kunder overalt i landet uanset, om bopælen er den yderste spids på en lille ø langt ude i et yderområde.

-Post Nord kan ikke nøjes med at være til stede i de store byer, hvor der er god økonomi i det. De skal bringe ud over hele landet i kraft af deres befordringspligt. Derfor har de en særstatus, og den håber jeg, de får lov til at beholde i fremtiden, siger Christian Rabjerg Madsen.

Foreningen Dansk Internethandel (FDIH) frygter, at momsændringen vil ramme danske e-handelsvirksomheder, fordi de kommer til at stå ringere overfor udenlandske konkurrenter, der slipper for handelsfragtmoms.

Vi køber for 30 mia. kr. i udlandet

-Danske forbrugere køber varer på nettet for over 100 mia. kr. om året, men de 30 mia. kr. forsvinder ud af landet, fordi folk handler på store udenlandske websites som Amazon og eBay. Det er et stort problem og et problem der vokser, når vi bliver tvunget til at hæve fragtpriserne, siger adm. direktør i FDIH, Niels Ralund.

I Dansk Erhverv er holdningen en anden. Her er der stor tilfredshed, for de nye regler øger konkurrencen, og det er en god ting, mener organisationen.

-Det betyder, at man som forbruger og e-handelsvirksomhed vil få flere valgmuligheder til de rigtige priser, og det synes vi er ganske fornuftigt. siger Jakob Tietge, fagchef for forretningsservice i Dansk Erhverv.

Regler skal rulles tilbage

Men både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne frygter, at det faktisk bliver dyrere for forbrugerne hvis afgørelsen fra Skat ikke bliver rullet tilbage.

-Det her betyder, at det bliver 25 procent dyrere at få leveret pakker, der leveres med Post Nord. Og i sidste ende kan det jo betyde, at mennesker i tyndt befolkede områder ikke kan få leveret pakker, hvis Post Nord bliver presset ud af det her marked, siger Christian Rabjerg Madsen.

80 procent af de danske e-handelsbutikker tilbyder levering med PostNord, mens 29 procent tilbyder levering med den næststørste distributør, GLS, viser en rapport fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fra 2013.

DERFOR STIGER FRAGTPRISERNE:

  • Skat har ændret tolkningen af de såkaldte portoudlægsregler. Når e-handelsbutikkerne får PostNord til at levere varer til deres kunder, køber de fragten momsfrit af PostNord.

  • Reglerne før var tolket sådan, at netbutikkerne kunne betale fragten på vegne af kunden, så fragtprisen ikke indgik i netbutikkens regnskab. Fragtudgiften blev i stedet overført til kunden sådan, at fragten holdes momsfri.

  • Den nye fortolkning af reglerne betyder, at netbutikkerne fremover skal lade fragten være en del af deres eget regnskab. Når netbutikken sælger fragten videre til kunden, skal netbutikken lægge moms på prisen, ligesom de skal med alle andre varer og ydelser, de sælger.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk