S-profil raser over KMD: Grotesk at en udenlandsk kapitalfond har snablen nede i velfærdskassen

Innovationsminister Sophie Løhde erkender, at it-udbud skal sikres bedre oven på en række problemer med it-leverandøren KMD.

Magnus Heunicke (S) er forarget over KMD, der ifølge kommunerne forhaler et it-system til kommunerne, så de kan drive rov på monopol-aftaler. (Foto: © Uffe Weng © Scanpix)

Ministeren for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), blev i dag hevet ind i skandale-sagen om it-leverandøren KMD, der har en række erstatningssager på halsen, fordi en lang række it-projekter er kuldsejlet eller blevet forsinket.

Men ministeren holdt sig under dagens samråd i Finansudvalget i armslængdeafstand til konflikten.

- Vi både kan og skal blive bedre fremover. Men det kan ikke helt undgås, at store it-projekter kan opnå forsinkelse.

- Jeg har ikke tilstrækkeligt grundlag for at kunne udtale mig om den konkrete sag, da jeg ikke har fuldstændigt kendskab til sagens forhold eller til det fulde indhold af kontrakterne, sagde Sophie Løhde på samrådet.

Tre skandaler på et halvt år

Problemerne vokser sig op om ørerne på den enorme it-leverandør KMD.

I efteråret rejste Skat et krav på 700 millioner kroner for det fejlslagne inddrivelsessystem, efi, i sidste uge krævede ATP 500 millioner kroner for et forsinket pensionsudbetalingssystem.

Og nu melder kommunerne sig klar med et krav på over en milliard kroner, fordi en række it-systemer er blevet forsinket. Og ifølge kommunerne er blevet bevidst forhalede.

- I over et år har vi ventet på et nyt it-system fra KMD. I takt med at tiden går, bliver det dyrere og dyrere. Problemet med at KMD ikke leverer det som aftalt til tiden er, at det har de et incitament til ikke at gøre, fordi de tjener styrtende med penge på gamle kontrakter, fordi vi ikke kan implementere de nye systemer, siger Martin Damm (V), der er formand for KL.

- Kommunerne har også skyld

Men det afviser KMD's administrerende direktør Eva Berneke pure:

- Vi spekulerer ikke i de her forsinkelser, siger Eva Berneke.

De danske kommuner er i færd med at kassere de gamle monopolsystemer fra det tidligere kommunedata og erstatte dem med andre it-systemer. Men KMD er stærkt forsinket med den platform, som andre it-systemer skal bygges ovenpå. Derfor betaler kommunerne dyrt for at holde de gamle systemer kørende.

Men kommunerne har selv et ansvar, fordi de overdynger KMD med ændringer, lyder det fra KMD's direktør:

- Der kommer en hel del ændringsanmodninger fra kunden ned i udviklingsforløbet. Er det så vores ansvar, at tidslinjen skrider, hvis man laver en forfærdelig mængde ændringsanmodninger.

- Aldrig igen

Magnus Heunicke, socialdemokraternes kommunalordfører, kalder sagerne mod KMD for forrykte. Han mener, at den amerikanske kapitalfond Advent, som i 2012 overtog KMD, har købt sig direkte adgang til den danske velfærdskasse.

- Det er så grotesk, at vi har en udenlandsk kapitalfond, som ejer et it-firma, som har snablen direkte nede i vores velfærdskasse, og hvis man spørger kommunerne, så siger de direkte, at selskabet udnytter, at de har et gammelt monopol, og det skal vi tage ved lære af. Når vi frem tager ud at købe it, skal vi sikre os, at vi aldrig kommer i den situation igen, siger Magnus Heunicke.

Sophie Løhde afventer en afklaring mellem KL og KMD og henviser til en afklaring hos domstolen. Hun afviser også at udelukke KMD fra udbud i fremtiden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk