Så kom tallene: Her er de ti største ansøgere til lønkompensation

Selskaber inden for luftfarten topper listen over de største ansøgninger om statslig lønstøtte.

Anders Holch Povlsens firma Bestseller er den næststørste ansøger til den statslige lønkompensation. (Foto: BESTSELLER A/S/PR FOTO)

150.000.

Så mange danskere menes i øjeblikket at være sendt hjem fra deres job med fuld løn, fordi det internationale udbrud af Covid-19-sygdommen midlertidigt har gjort deres job overflødigt.

I al hast vedtog regeringen og arbejdsmarkedets parter den 15. marts hjælpepakken om statslig lønkompensation, som giver kriseramte virksomheder mulighed for at få betalt en del af lønnen til deres ansatte, der ellers var i risiko for at blive fyret.

Dermed forsøger staten at holde hånden under de tusindvis af danske arbejdspladser, som er i risiko for at forsvinde under krisen, og som forhåbentlig står tilbage, når coronakrisen er drevet over.

SAS ansøgte først onsdag om lønkompensation og er derfor ikke med i opgørelsen fra Erhvervsstyrelsen. SAS har siden den 20. marts sendt 3.617 medarbejdere hjem. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Staten dækker 75 procent af lønnen og op til 30.000 kroner om måneden per næse.

Det eneste krav til lønmodtageren er, at vedkommende ikke må arbejde under hjemsendelsen - og at der skal afholdes mindst fem feriedage under hjemsendelsen.

Gennem en aktindsigt har DR nu for første gang fået indblik i de største ansøgere til lønkompensationsordningen.

Data for aktindsigten er trukket den 24. april, hvor der ifølge Erhvervsstyrelsen stadig manglede at blive indlæst nogle ansøgere.

I hvert fald mangler SAS i nedenstående oversigt. Det skyldes, at Nordens største flyselskab først i går indsendte ansøgningen om lønkompensation, oplyser luftfartsselskabet til DR.

SAS har siden den 20. marts sendt 3.617 medarbejdere hjem.

25.000 virksomheder har søgt om lønkompensation.

1

Københavns Lufthavne: 114,3 millioner kroner

Fællestillidsmand Peter Vium taler på et pressemøde om lønkompensation, hvor også beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og administrerende direktør i Københavns Lufthavn Thomas Woldbye deltager. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Lufthavnen i Kastrup topper listen over de største ansøgere om lønkompensation. Lufthavnen var hurtig til at reagere på coronakrisen og meldte midt i marts ud, at den sendte 1.500 medarbejdere hjem.

Københavns Lufthavne er den største private arbejdsplads i Danmark med cirka 23.000 ansatte. Det er dog kun en lille del af det antal, som har Københavns Lufthavne som arbejdsgiver.

- Det her er en fuldstændig uset situation. Vores kunder lukker ned, og vores forretning stopper simpelthen. Vi ser ind i en uge, hvor vi ikke har nogen indtægter, lød det dengang fra administrerende direktør Thomas Woldbye.

I alt har Københavns Lufthavne ansøgt om tilskud fra staten på 114,277 millioner kroner.

2

Bestseller: 60,6 millioner kroner

Bestseller er hårdt ramt og har søgt om statslige hjælpepakker i flere lande. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Tøjimperiet Bestseller er hårdt ramt af coronakrisen, da den stort set har sat befolkningens tøjindkøb på standby.

Gågaderne ligger øde, og det gør Bestseller-forretninger som Jack & Jones, Vero Moda og Only også.

På listen over de største ansøgere til lønkompensation indtager Bestseller både en andenplads og en niendeplads. Derfor har DR valgt at lægge de to ansøgninger sammen.

Ansøgningerne vedrører moderselskabet i Brande, Bestseller A/S, som har søgt om lønkompensation for 44,56 millioner kroner.

Og så har det danske datterselskab Bestseller Stores Denmark søgt om lønkompensation for 16,126 millioner kroner. Bestseller Stores Denmark har 414 ansatte i Danmark, fremgår det af seneste regnskab.

Bestseller-koncernen har knap 20.000 ansatte.

Danmarks tredjerigeste mand, Anders Holch Povlsen, er direktør for begge selskaber. Holch Povlsen er også en omtalt mand i Norge, hvor Bestseller er den tredjestørste ansøger til den norske hjælpepakke til faste omkostninger, kontantstøtten.

Bestseller har tidligere meddelt, at tøjkoncernen fyrer 15 procent af medarbejderstaben i Danmark, hvilket er 750 mennesker.

Senere lød det, at yderligere 2.400 medarbejdere er sendt hjem på den statslige lønkompensationsordning.

Da Bestseller selv skal lægge 25 procent af lønnen, koster lønkompensationsordningen Bestseller omkring 20 millioner kroner i perioden.

Anders Holch Povlsen har en anslået formue på 30 milliarder kroner.

3

Gate Gourmet: 42,1 millioner kroner

Gate Gourmet leverer mad til fly i 200 lufthavne på verdensplan. Men når der ikke er fly i luften, er der ikke meget at lave på landjorden. (Foto: Arnd Wiegmann © Scanpix)

Det verdensførende flycatering-selskab Gate Gourmet er nummer tre på listen over de største ansøgere med en ansøgning til lønkompensation på 42,068 millioner kroner.

Gate Gourmet er et datterselskab til det børsnoterede Gategroup, der har hovedkontor i Zurich. Gate Gourmet servicerer fly med mad i 200 lufthavne.

Ifølge Gate Gourmets seneste regnskab har firmaet 802 ansatte i Danmark.

4

Danfoss: 35,4 millioner kroner

Danfoss beskæftiger 25.000 på verdensplan og 5.300 i Danmark. Knap hver 11. danske medarbejder er sendt hjem. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Den danske virksomhed Danfoss, der især er kendt for termostater til radiatorer, har sendt 460 ansatte i Danmark hjem midlertidigt.

Hjemsendelsen svarert til knap hver 11. ansatte i Danmark, hvor selskabet fra Nordborg på Als beskæftiger 5.300 personer.

I alt lyder ansøgningen om lønkompensation på 35,418 millioner kroner og gælder frem til den 9. juni. Derefter skal Danfoss tage stilling til, om den skal søge at forlænge hjemsendelsesperioden.

Danfoss har 69 fabrikker i 20 lande, og selskabet sælger sine produkter i mere end 100 lande. Der er flere end 25.000 medarbejdere i den samlede koncern.

5

Aviator Airport Services Denmark: 30,2 millioner kroner

Aviator Airport Services står for håndtering af passagerer og baggage i 24 lufthavne i Norden og i Storbritannien. (Foto: Michael Bothager © Scanpix)

Det internationale ground-handling-firma Aviator Airport Services har også sendt mange ansatte hjem i Danmark.

Aviator Airport Service har hovedkontor i Sverige.

Det danske selskab, der har adresse i Kastrup ved Københavns Lufthavne, beskæftiger ifølge seneste regnskab 419 personer.

Ansøgningen om statslig støtte til de hjemsendte medarbejdere er 30,162 millioner kroner.

6

Billund Lufthavn: 26,8 millioner kroner

Billedet her er fra dengang, der var aktivitet i Billund Lufthavn. I dag ligger den stort set øde hen. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Landets næststørste lufthavn, Billund, ligger ligesom sin københavnske storebror stort set øde i øjeblikket.

Også her har ledelsen været nødt til at sende et stort antal medarbejdere hjem.

Ifølge lufthavnens seneste regnskab beskæftiger den 788 fuldtidsansatte. Billund Lufthavn har søgt om lønkompensation for 26,77 millioner kroner.

Billund Lufthavn har tidligere meddelt, at den forventer at sende medarbejdere hjem "i stor stil".

7

Synoptik: 24,8 millioner kroner

Synoptik har 1554 ansatte i Danmark. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Også optikerkæden Synoptik har måttet lukke mange forretninger og har derfor sendt mange medarbejdere hjem.

Ifølge seneste regnskab havde Synoptik ved udgangen af 2018 1.554 ansatte.

Nu er der indsendt en ansøgning på 24,82 millioner kroner til den statslige lønkompensationsordning.

8

De 5 stjerner: 19,8 millioner kroner

Rengøring og vaskemiddel i skab, torsdag den 26 juli 2018 (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

De 5 Stjerner er et danskejet selskab med speciale i rengøring og service i hotelbranchen.

Men coronakrisen har givet et hårdt slag til turismen og dermed hotelbranchen, og derfor ligger De 5 Stjerner på top ti over de største ansøgere til lønkompensation.

Ifølge seneste regnskab har De 5 Stjerner A/S cirka 1.300 ansatte fordelt over hele landet, hvor der først og fremmest leveres rengøringsservice til hoteller.

De 5 stjerner har søgt om lønkompensation for 19,798 millioner kroner.

9

Fitness World: 14,9 millioner kroner

170 Fitness World-centre har i over en måned været nedlukkede. Nu beder kæden om 15 millioner kroner fra lønkompensationsordningen. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Fitness World, der ejet af Storbritanniens største fitness-kæde, Pure Gym, blev i marts beordret lukket.

Fitness World er med 170 centre landets største fitnesskæde og beskæftiger 4.300 ansatte i Danmark. Selskabet har også afdelinger i Polen og Schweiz, men hovedkontor i Rødovre.

Fitness World har søgt om statslig støtte for 14,855 millioner kroner.

Pure Gym, som er UK’s største fitnesskæde med over 1.000.000 medlemmer, ejes af den amerikanske kapitalfond Leonard Green & Partners.

Hvad er lønkompensation?

  • Fyringstruede danskere kan få betalt en del af deres løn af staten gennem hjælpepakken om lønkompensation.

  • Lønkompensation betyder, at de ansatte bliver sendt hjem med fuld løn, fordi deres arbejdsplads er i alvorlige problemer.

  • Staten betaler 75 procent af de ansattes løn eller op til 30.000 kr. Virksomheden betaler den resterende løn. Medarbejderne bidrager selv ved at bruge fem dages ferie under hjemsendelsen.

  • Virksomhederne kan få lønkompensation, hvis de står over for at skulle fyre mindst 30 procent af de ansatte eller mere end 50 medarbejdere.

  • Virksomheden forpligter sig til ikke at fyre ansatte, der får lønkompensation.

  • Lønkompensationsaftalen er indgået mellem regeringen, Dansk Arbejdsgiverforening DA og fagbevægelsens hovedorganisation FH, og løber frem til 8. juli.

  • De mange tusinde ansøgninger om lønkompensation fordelte sig i sidste uge på cirka 25.000 virksomheder, der har bedt om hjælp fra staten.

  • I alt har 14.500 af virksomhederne enten fået udbetalt pengene "eller modtager pengene inden for de kommende par dage", lød det torsdag fra Erhvervsministeriet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk