Så mange penge har du i efterlønspuljen

Hvis du fluks vil vide, hvor meget du kan få tilbage, hvis efterlønnen afskaffes, så kan du snildt selv tjekke det.

Det er stadig uvist, hvad regeringen planlægger, der skal ske med de penge, som borgerne har indbetalt, hvis efterlønnen afskaffes.

Pengene ligger ikke som sådan i en kasse, så de kan tages ud og betales tilbage til borgerne. Alligevel kan det være, at de kommer til udbetaling.

Men hvor mange penge har du så til gode?

Hvis man her og nu hurtigt gerne vil vide, hvor meget man i givet fald har til gode, så kan man snildt selv tjekke det.

Med post eller på hjemmesiden

- Enten har man fået en årsopgørelse over sine efterlønsbidrag med posten, eller også kan man logge på sin A-kasses hjemmeside og se tallene der, siger Vivi Arnholdus, der er forsikringschef i Frie Funktionærers A-kasse.

På årsopgørelsen kan du se det beløb, som du minimum skal have tilbage. Og som udgangspunkt er det en god forretning at have indbetalt efterlønsbidrag, understreger forsikringschefen.

- Det beløb, som man betalte i det pågældende år, f.eks. 2007, var den dagpengesats, der var gældende på det tidspunkt. Skal man have pengene retur, er det den dagpengesats, der er gældende på udbetalingstidspunktet f.eks. 2011, fortæller hun.

En slags opsparing

I kroner og ører betyder ovenstående eksempel, at hvis man har indbetalt penge siden 2007, hvor den gældende dagpengesats var 683 kroner om dagen, så vil man få pengene tilbage i 2011 med den nuværende dagpengesats, og den er 766 kroner.

Begyndte man at indbetale til efterlønnen i 2007, så har man indbetalt 4781 kroner - men det man får ud er 5362 kroner. Det vil sige, at man har sparet 581 kroner op oven i sin indbetaling.

- Hvis du er 45 år og har betalt siden 1. april 1999, hvor ordningen blev indført, så vil du have en forrentning på 17 procent. Det, man har betalt, er 51500 kroner, og man får 60500 retur i runde tal, siger Vivi Arnoldus.

Ring eller vent på brev

Hvis man helst ikke vil kigge i sine årsopgørelser, kan man også blot ringe til sin A-kasse og få præcis besked på, hvor mange penge, man kan få til rådighed.

Er man den tålmodige type, der ikke selv føler trang til at bruge kræfter på at finde ud af hvor mange penge, der eventuelt kan blive udbetalt, så skal man nok få besked alligevel.

- Vi vil selvfølgelig gøre det, at hvis en reform bliver til noget, så sender vi et brev til vores medlemmer, hvor hver enkelt præcis kan se, hvor meget de skal have tilbage, forsikrer forsikringschefen.

Pengene skal findes

Som det er nu, står det enhver frit for at standse indbetalingerne til ordningen. Dog skal man være opmærksom på, at det beløb man har indbetalt ikke kan komme til udbetaling, hvis man trækker sig ud af ordningen.

Så overføres pengene til en anden pensionsordning, forklarer arbejdsmarkedspolitisk konsulent i A-kassernes Samvirke, Michel Klos.

De penge, der er indbetalt til efterlønsordningen, er hvert år indgået og blevet brugt i statens budgetter.

Så hvis det bliver besluttet, at man kan bede om at få sine penge udbetalt, vil det kræve, at finansministeren finder de penge et eller andet sted i regnskabet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter