Så stor blev EU's bøde til Danfoss

Det står nu klart, at Danfoss skal betale 670 millioner kroner i bøde til EU-kommissionen, fordi virksomheden har deltaget i et kartelsamarbejde.

Det står nu klart, at Danfoss skal betale 670 millioner kroner i bøde til EU-kommissionen, fordi virksomheden har deltaget i et kartelsamarbejde. (© DR)

EU-kommissionen har meldt ud, at Danfoss bliver idømt en bøde på 90 millioner euro svarende til 670 millioner kroner for at deltage i kartelsamarbejde.

Det var kendt, at EU-kommissionen ville give Danfoss en millionbøde, men først nu kommer der præcise tal på bødens størrelse. Et beløb der nogenlunde svarer til halvdelen af virksomhedens overskud i 2010.

Karteller rammer forbrugerne

Danfoss har sammen med Embraco/Whirlpool, Panasonic, ACC, Tecumseh indgået i et kartel, hvor de har aftalt priser og fordelt markeder imellem sig.

Ifølge EU-Kommissionen har kartelsamarbejdet fundet sted på markedet for kompressorer til blandt andet køleskabe og frysere i en periode fra april 2004 til oktober 2007.

Kartelsamarbejde bryder den frie konkurrence og er til skade for forbrugerne, siger pressechef Michael Vedsø fra EU-Kommissionens kontor i Danmark.

- Det er både med til at gøre varerne dyrere for forbrugerne, og det er med til at udkonkurrere de ærlige virksomheder, der ikke snyder på vægten, så der er alle mulige problemer i den slags konkurrencebegrænsende aftaler, siger han.

Afskrækkende effekt

Derfor er EU's straf til virksomhederne steget til flere millioner de seneste år, og samlet set er de fem virksomheder i Danfoss' kartelsag blevet idømt en bøde på 1,2 milliarder kroner.

- Der skal være en afskrækkende effekt, og det skal være sådan, at den pågældende virksomhed holder sig ude af den slags fremadrettet, siger Michael Vedsø.

Vicepræsident for EU-kommissionen med ansvar for konkurrencepolitik, Joaquin Almunia, kom med et klart budskab til Europas virksomheder i forbindelse med, at bøden til Danfoss og de andre virksomheder blev offentliggjort:

- Jeg vil sende den besked til alle, at Kommissionens karteljægere fortsat opdager, afslører og straffer karteller.

Anden bøde

Danfoss er i forvejen blevet idømt en bøde i USA på 16,5 millioner kroner, fordi Danfoss' tyske datterselskab, Danfoss Flensburg GmbH i perioden fra oktober 2004 til 2007 indgik ulovlige prisaftaler med konkurrenter på det amerikanske marked for lette kommercielle kompressorer.

Den amerikanske og den europæiske sag hænger sammen.

Danfoss er en privatejet virksomhed, som beskæftiger cirka 24.000 medarbejdere globalt. Virksomheden har 79 fabrikker i 22 lande. I 2010 omsatte virksomheden for 31,6 milliarder kroner og opnåede et overskud på 1,38 milliarder kroner.

Facebook
Twitter