Sådan fungerer Coops crowdfunding

Coop vil tjene penge på at formidle kontakt mellem virksomheder og medlemmer, som vil investere.

(Foto: © Grafik: Morten Fogde Christensen, DR Nyheder)

Dagligvaregruppen Coop har lanceret en ny mulighed for fødevarevirksomheder med behov for et økonomisk boost til at starte op eller få et nyt produkt på markedet.

Og hvor de 1,7 millioner Coop-medlemmer kan ende med at gøre en god forretning.

I grafikken kan du se, hvordan pengene går fra Coop-medlemmer til virksomheder.

Første skridt er, at en virksomhed søger økonomisk finansiering gennem Coop Crowfunding.

Så bliver virksomheden kreditvurderet, og derefter oprettes den på Coops Crowdfundingsplatform. Her bliver virksomhedens projekt omtalt, hvorefter den enkelte långiver (Coop-medlemmet) selv beslutter, om vedkommende vil investere eller ej.

Coop giver ingen rådgivning, om virksomheden er pengene værd.

Långiverne kan støtte både med små og store beløb men mindst 1.000 kroner. Långiveren får mellem tre og fire procent i rente for at låne pengene ud.

Ligesom aktiehandel

Crowdfunding med lånte penge funger på samme måde som aktiehandel. Hvis det går godt for virksomheden, tjener långiveren penge på sin investering, men hvis det går dårligt, mister långiveren penge.

Coop Crowdfunding udbetaler først pengene til virksomheden, når hele dens ønskede beløb for investeringen er opnået. Det kan eksempelvis være to millioner kroner.

Når virksomheden er oppe at stå, skal den betale en månedlig ydelse tilbage til långiverne og et gebyr til Coop Crowdfunding på to til tre procent.

Coop tjener således op til 40.000 kroner på at formidle lån for to millioner kroner.

Hvis det ønskede beløb hos en virksomhed ikke bliver indsamlet, falder aftalen til jorden, og långiveren får sin investering tilbagebetalt.

100 kroner giver belønning

Foruden investeringer fra Coop-medlemmer kan virksomheder også modtage mindre beløb ned til 100 kroner. Coop har valgt at kalde dette for belønningscrowdfunding.

De medlemmer, som donerer små beløb, modtager fordele såsom virksomhedsbesøg eller vareprøver.

De har dog ikke investeret og vil ikke få pengene retur. De kan risikere, at projektet ikke bliver en succes og kan derfor ikke få deres belønning.

Hvad er crowdfunding?

  • Folket støtter den gode idé med crowdfunding.

  • Det er en finansieringsform, hvor personer eller virksomheder søger lån til at starte en virksomhed på eller lancere et nyt projekt.

  • Långiverne vælger at støtte økonomisk, selvom de ved, at der går eksempelvis et år eller mere, før projektet kører, og at der er risiko for, at virksomheden går konkurs eller projektet ikke bliver til noget alligevel.

  • Derfor kan man tabe penge, hvis firmet ikke går godt. Men også tjene mere end ens investering, hvis virksomheden bliver en succes.

  • Hvis et firma fx søger to millioner kroner og ikke når at rejse alle penge, får långiverne pengene tilbage.

  • Coops nye crowdfunding-platform er en blandt mange, som formidler kontakt mellem virksomhed og investorer. De tjener penge på at tage gebyr for en procentdel af de indsamlede penge.