Sådan gik det galt: En enkelt handel sænkede OW Bunker

Tæppet blev revet væk under OW Bunker, da en enkelt oliehandel blev foretaget i hovedkvarteret, siger ansatte. En ledende medarbejder spillede alt for højt spil, lyder det.

Ifølge to anonyme kilder har ledelsen i Nørresundby-virksomheden OW Bunker haft kendskab til, at en ledende medarbejder i datterselskabet i Singapore satsede voldsomt på en enkelt oliehandel. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Et spekulationssats løb løbsk, og ingen sagde stop, før det var for sent for OW Bunker.

Satset er den største enkeltfaktor, der har sendt virksomheden i knæ, siger to kilder ifølge Børsen uafhængigt af hinanden.

Ledelsen i det konkursramte olieselskab har holdt kortene tæt til kroppene om, hvordan et tab på 1,5 milliarder kroner er opstået, men kilderne peger på, at det handler om en position i den såkaldte ICE Gasolie, der er et brændstof, som skibe skal bruge, når de sejler ved kystnære områder.

Der blev spillet højt spil

Her har OW Bunker spekuleret i og satset på, at prisen skulle stige, men i stedet er det modsatte sket.

- I stedet for at lukke den ned har man efterlevet den klassiske lærdom: If youre in trouble, double (Hvis du er i problemer, så fordobl indsatsen, red.). Og så er det eskaleret derfra, siger en anonym kilde til Børsen.

- Positionen endte med at være på over en million ton. Når prisen faldt en dollar, gav det et tab på over en million dollar (knap seks millioner kroner, red.). Det løb stærkt, tilføjer kilden.

Risikochefen bærer skylden

Prisen på et ton gasolie var ifølge data fra Bloomberg i juni 900 dollar. Siden er prisen raslet ned, olien koster nu cirka 730 dollar for et ton.

Ifølge Børsen er det OW Bunkers risikochef, som har lavet spekulationen.

- Jeg havde en fornemmelse af, at hun (chefen, red.) havde nogle positioner i markedet, som ikke var så gode, siger en anden anonym kilde til avisen og fortsætter:

- Men jeg var slet ikke klar over, at det var i det omfang, og at positionen var så stor, så der kunne tabes et beløb i den størrelsesorden. Positionen blev løbende rapporteret til koncernledelsen, hvilket tyder på, at nogen i toppen må have haft kendskab til hendes positioner - det skriger jo til himlen.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter