Sådan giver du en lille million væk skattefrit

Det er billigere at fordele penge og værdier før sin død, end efter

Hvis der er mange værdier at fordele, er det muligt at give store skattefri gaver til familien, mens du er i live. (Foto: Jeppe Bruun Christensen © dr)

Vi behøver ikke at vente på, at nogen dør for at kunne give penge. Vi kan for eksempel give afgiftsfri gaver til børn, børnebørn og svigerbørn mens vi stadig er i live, fortæller forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen. Og det kan blive til store skattefri gaver på et enkelt år.

- I år har man muligheden for at give op til 61.500 kroner til hvert barn, barnebarn og oldebarn. Svigerbørnene kan man også give en gave. Der må det bare højst være op til 21.500 kroner, siger hun.

Hvis et ægtepar for eksempel har to børn, to svigerbørn og fire børnebørn, kan parret altså give mange penge væk hvert år. Det er begge ægtefæller, der må dele ud, så ét barn altså kan samlet kan modtage 123.000 skattefri fra forældrene. det samme gør sig gældende for resten af familien i lige linje:

- Hvis forældrene giver det, de højst må i år, så kan de sørme komme af med 824.000 kroner på én gang, siger Ann Lehmann Erichsen.

Og det beløb vokser, hvis oldebørn også får glæde af gaveregnen.

Billigere boliger til børnene
En anden måde, du kan videregive din arv i levende live, er ved at sælge dit hus, sommerhus, eller for eksempel forældrekøbslejligheden til dine efterkommere, og det kan du gøre til en pris, der er særlig attraktiv.

- Den skal mindst være den offentlige vurdering minus 15%. Men det vil mange gange også være en rigtig billig pris, fortæller forbrugerøkonomen.

Det kan ende med at blive en stor besparelse for dit familiemedlem.

- Hvis nu du har en ejendom, hvor den offentlige vurdering er 2 millioner kroner, så har du mulighed for at nøjes med at få en salgspris på 1,7 millioner kroner, siger hun.

Rentefri familielån
Rentefri familielån er en tredje mulighed for at slippe af med nogle penge til dine børn.

- Det drejer sig om, at man låner dem nogle penge, og at lånet er rentefrit. Men for at gøre det lovligt, så skal man selvfølgelig sørge for, at dokumentet er oprettet korrekt og er i overensstemmelse med reglerne, siger Ann Lehmann Erichsen, og fortsætter:

- Så kan børnene slippe for at betale renter, og det kan jo godt være, at man senere hen kommer i tanke om, at man ikke har brug for at få alle pengene betalt tilbage, og at man eftergiver noget af gælden hen ad vejen, som årene de går.


Magasinet Penge handler i aften om arv og testamenter, DR1 kl. 21.55

Det er faktisk muligt at give rigtigt mange penge væk skattefrit. For et par bedsteforældre med to børn og fire børnebørn, kan det blive til tæt på en million.

Opslået af DR Nyheder på 17. februar 2016