Sådan gør du, hvis du har penge i en risiko-bank

Er du kunde, aktionær eller garant i en økonomisk presset bank eller sparekasse? Forbrugerrådets seniorøkonom giver gode råd.

Konsulentvirksomheden Bankresearch giver blandt andet Vestjysk Bank en placering i bunden, som en af de mest risikable banker. (Foto: Johan Gadegaard © Scanpix)

En række danske pengeinstitutter har det så svært, at de kan gå hen og enten lukke eller fusionere med andre.

Det vurderer konsulentvirksomheden Bankresearch, der i dag har udgivet en samlet analyse over de danske bankers økonomiske sikkerhed.

Syv banker i Danmark og én på Færøerne er i følge Bankresearch i farezonen.

Bankkunder kan være ligeglade

De syv danske banker, der klarer sig dårligst, er Andelskassen, J.A.K. Slagelse, Østjydsk Bank, Den Jyske Sparekasse, Salling Bank, Skjern Bank, Vestjysk Bank og Danske Andelskassers Bank.

Men er man almindelig kunde i en af de banker, betyder det egentlig ikke så meget, hvordan banken klarer sig.

- Der er jo mulighed for at få dækket sit indskud op til 750.000 kr., hvis banken skulle gå hen og gå konkurs, forklarer Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Aktionærer og garanter skal overveje sagen

Sagen er straks en anden, hvis man ejer aktier i en bank eller er garant i en sparekasse. Her er pengene tabt, hvis banken krakker, og derfor bør man hele tiden holde sig orienteret om bankens ve og vel.

- Det er jo noget af det, man kigger på som aktionær - hvor godt klarer banken sig?, fortæller Morten Bruun Pedersen.

- Her har et firma (Bankresearch, red.) lavet en opgørelse over bankerne, og den ville jeg som aktionær lade indgå i mine overvejelser, sammen med alle de andre ting, man kan få at vide om banken.

Morten Bruun Pedersen anbefaler aktionærer og garanter selv at kigge i bankernes årsrapporter og spørge ind til de ting, man måtte være usikker på. Men generelt er der ingen grund til at løbe ud og sælge sine aktier eller garantbeviser, mener Morten Bruun Pedersen.

- Det er altid en god ide at sætte sig ind i sagerne. Men der er heller ingen grund til at gå i panik, for vi har stadig Finanstilsynet, der holder øje med bankerne, siger han.

Facebook
Twitter