Sådan mærker du den europæiske pengeindsprøjtning

Hvis den 8.476 milliarder kroner store opkøbspakke fra Den Europæiske Centralbank får den effekt, man forventer, vil du også kunne mærke det. Se her hvordan.

Hvis opkøbspakken som håbet sætter fut i den europæiske økonomi, vil det også kunne mærkes hos dig. (© Colourbox)

Det handler også om dig, når Den Europæiske Centralbank over de kommende år vil opkøbe statsobligationer for 1.140 milliarder euro - 8.476 milliarder kroner.

Centralbankchef Mario Draghi har netop offentliggjort pakken på et pressemøde i Franfurt, og hvis den virker, som den gerne skal, vil du kunne mærke det direkte i din egen økonomi.

I oversigten her kan du se hvordan.

Tro på fremtidenDen massive pengeindsprøjtning fra Den Europæiske Centralbank skulle gerne give forbrugerne, investorerne og virksomhederne en tro på, at der er bedre tider på vej. Det kan nemlig i sig selv gøre en stor forskel for økonomien.

I løbet af nogle måneder burde opkøbspakken vise sig i tillidsindikatorerne - det vil for eksempel sige forbrugertilliden og erhvervstilliden.

Flere jobStørstedelen af den danske eksport går til Europa, så hvis medicinen virker, vil det smitte af på Danmark og give nye arbejdspladser.

Hvis den europæiske økonomi kommer i sving, kan de danske virksomheder afsætte mere, ansætte flere og i det hele taget investere. Det skulle gerne kunne ses om et års tid.

Mere i lønningsposen

Hvis forbrugerne begynder at bruge mere, vil priserne stige, og vi vil få inflation. Så skal der selvfølgelig mere i lønningsposen. Også fordi der bliver brug for mere arbejdskraft, når der kommer gang i de økonomiske hjul, kan man regne med, at lønningerne vil stige.

Dyrere varer

Det lyder måske lidt træls, men hvis det går, som centralbankchefen håber, vil vi få dyrere varer i butikkerne. Prisstigningerne skal dog ses som et tegn på, at det går godt med økonomien, og inflationen øges. Det giver højere priser.

Lavere rente

Renten er allerede lav, og det skyldes blandt andet, at markedet har forventet en opkøbspakke fra ECB. Alligevel kan den godt ventes at falde yderligere, og det kan komme dig til gode, hvis du står og skal ud og have et boliglån nu. Særligt de korte renter vil formentlig ligge lavt i længere tid.

På den lange bane kan tiltaget fra Draghi og co. dog godt medføre stigende renter, hvis det sætter sig i en regulær tro på bedre tider.

Dyrere udenlandske varer

Du vil formentlig komme til at betale mere for din nye iPhone, Burberry-jakke eller Volvo. Dollaren, det britiske pund, den svenske krone og andre valutaer vil nemlig alt andet lige blive dyrere end euroen og dermed kronen. Det betyder, at alle importerede varer bliver dyrere.

Det vil gælde alle importerede produkter, der ikke afregnes i euro. Også benzin kan blive lidt dyrere, fordi olie afregnes i dollar.

Fordi markedet længe har forventet en opkøbspakke fra Draghi, er det dog allerede slået lidt igennem.

Dyrere ferie uden for Europa

Hvis opkøbspakken slår igennem som forventet, får du endnu en grund til at holde sommerferien i Europa eller Danmark. Ligesom importerede varer bliver dyrere, bliver rejser uden for eurozonen og Danmark dyrere.

Kilder: Cheføkonom Lone Kjærgaard, Arbejdernes Landsbank og forbrugerøkonom Johan Juul-Jensen, Nykredit.