Sådan overvåger butikkerne dig på nettet

En lille fil på din computer sladrer om dine vaner på nettet og bestemmer, hvilke reklamer du får vist.

Internetbutikker overvåger i stigende grad din adfærd for at se kunne målrette reklamer skræddersyet til dig. Læs hvordan de gør. (Foto: Lars Bech © Scanpix Denmark)

Fremtidens reklamer er skræddersyet til at ramme netop dig. Butikkerne sporer din adfærd på nettet, gemmer oplysningerne, og bruger dem til at lave målrettede reklamer. Fuldt ud lovligt, hvis bare de informerer dig om det.

Brian Brandt ejer Clickstarter.dk, der laver reklamekampagner på internettet. Han forklarer, at antallet af adfærdsbestemte reklamer i øjeblikket vokser enormt.

Sådan virker det

Hvis du eksempelvis surfer på nettet efter rejser til Spanien, så kan rejsebureauet gemme en lille fil på din computer, kaldet en cookie. På den måde kan de spore dig og din præference for Spanien som rejsemål.

Når du efterfølgende besøger andre hjemmesider eller sociale medier, som rejsebureauet har et annoncesamarbejde med, får du vist reklamer for lige netop Spanien.

Metoden kaldes i branchen for retargeting, og er en effektiv måde at få interesserede købere trukket tilbage til virksomhedens hjemmeside for at få færdiggjort købet.

- Det smarte for virksomheden er, at man kan ramme sin målgruppe meget mere målrettet, siger Brian Brandt.

Kommet for at blive

I Forbrugerrådet kender de godt til den nye form for reklame. Her er erkendelsen, at den målrettede markedsføring er kommet for at blive, vurderer seniorjurist Anette Høyrup.

Hun understreger dog, at det er vigtigt, at butikkerne overholder reglerne i Cookie-loven. Heraf fremgår det, at det skal fremgå af forsiden, hvis din adfærd bliver gemt og brugt af virksomheden.

I princippet er der ikke nogen grænse for, hvor længe virksomheden kan blive ved med at vise dig personlige reklamer. Nogle butikker fortsætter da også med at vise reklamerne i flere uger. Det kan skræmme eventuelle kunder væk, forklarer Brian Brandt.

- Når jeg snakker med almindelige mennesker omkring det, så giver de udtryk for, at de godt kan føle sig lidt forfulgt, siger han til dr.dk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk