Sagen om udlevering af Sanjay Shah til Danmark skal gå om

Hvis Sanjay Shah bliver udleveret, skal han for retten i Glostrup til sommer.

Sanjay Shah og hans advokater har "fuld tiltro" til retsystemet i Forenede Arabiske Emirater, lyder det i en mail. (Arkivfoto)

Udleveringssagen om den hovedmistænkte i sagen om svindel med refusion af udbytteskat, Sanjay Shah, skal gå om.

Det oplyser hans advokat i en mail.

Domstolene i Dubai tygger i øjeblikket på, om der er grundlag for at udlevere den 52-årige brite til Danmark.

Her er han tiltalt for at have været bagmanden i sagen, hvor danske skatteborgere ifølge Skat er blevet snydt for 12,7 milliarder kroner.

Den 12. september afviste en dommer i Dubai at udlevere Shah til Danmark. Dommeren henviste til, at de danske myndigheder ikke havde udleveret de ønskede efterforskningsrapporter.

Siden da har anklagemyndigheden sendt flere end 600 siders dokumentation om efterforskning af sagen, oplyser Rigsadvokaten til Politiken.

Det er den øverste retsinstans i Dubai, der har valgt, at udleveringsspørgsmålet skal gå om. Ifølge afgørelsen, som DR Nyheder er i besisddelse af, har retten lagt vægt på, at den tidligere konklusion med, at der manglede dokumenter ikke var tilstrækkeligt underbygget.

Derudover bemærker appelretten, at afgørelsen ikke fik en underskrift fra retspræsidenten.

Det vides ikke, hvornår sagen skal gå om.

- Vi kommer fortsat til at repræsentere hr. Shah i næste retsinstans, som vil bestå af et sæt nye dommere. Både vi og hr. Shah har fuld tiltro til retssystemet i Forenede Arabiske Emirater, skriver Sanjay Shahs advokater i mailen.

Udgav sig for at eje aktier

Den formodede svindel er startet i 2012 og står på, indtil Skat opdager den i august 2015 og lukker for tilbagebetalingerne af udbytteskat til udenlandske aktionærer.

Ifølge Skat er det sket ved, at bagmændene fra udlandet har indsendt ansøgninger til Skat, hvor de har udgivet sig for at eje aktier i danske selskaber som Mærsk, Danske Bank, Carlsberg og Novo Nordisk.

De forfalskede ansøgninger har de brugt til at få refunderet den skat, de påstod at have betalt for aktiegevinster, de havde opnået igennem de danske selskaber. Men hele konstruktionen er ifølge de danske skattemyndigheder et falsum.

Medtiltalt udleveres

I sagskomplekset er flere end blot Sanjay Shah mistænkt.

Patterson er tiltalt for at have hjulpet sin landsmand og arbejdsgiver, den hovedmistænkte Sanjay Shah, med at hive omkring ni milliarder kroner ud af den danske statskasse.

For sit bidrag fik han angiveligt mindst 134 millioner kroner i bonus af Shah.

Det svarer til 1,5 procent af indtægterne.

Anthony Mark Patterson, der nægter sig skyldig, har anket udleveringsafgørelsen.

Fra Dubai til Glostrup - måske

Ifølge Jakob Ussing, der er erhvervskorrespondent i DR Nyheder, er det helt afgørende for anklagemyndigheden i Danmark, at Sanjay Shah også bliver stillet for en dommer i Danmark.

- Uden Sanjay Shah ser resten af retsopgøret vanskeligt ud. Det er den største sag om økonomisk svindel herhjemme, så de danske myndigheder er ekstremt interesserede i at få ham udleveret.

- Det har stor betydning for sagskomplekset, om han kommer, fordi han er ifølge anklagemyndigheden hovedbagmanden og ham, der fik hele idéen til, hvordan man kunne lave det her nummer.

Hvis Sanjay Shah ender med at blive udleveret til Danmark, skal han for Retten i Glostrup næste sommer.

Sanjay Shah nægter sig skyldig.