Salget stiger massivt: Sommerhuse bliver revet væk under coronakrisen

Der er i alt kommet 3.600 færre sommerhuse på markedet det seneste år, viser nye tal.

Selvom antallet af sommerhuse til salg falder, er det stadigvæk højt, fortæller ekspert. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Salget af sommerhuse fortsætter med at stige og stige, og særligt i maj - midt i coronakrisen - er køberne flokkedes om at købe.

Det viser nye tal fra boligsiden.dk, der viser, at der lige nu er langt færre sommerhuse at vælge i mellem sammenlignet med sidste år.

Der er lige nu cirka 7.500 sommerhuse til salg, hvilket er omkring 3.600 færre end ved samme tid sidste år.

- Efter coronanedlukningen så vi et fald i antal nye sommerhuse til salg, men siden er sælgerne vendt tilbage til markedet, og niveauet for nye sommerhuse til salg ligger nu højere end på samme tidspunkt de foregående år, siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

- Men samtidig er salget steget voldsomt i de seneste uger. Sagt med andre ord, så kommer der ganske enkelt ikke nok nye varer på hylderne i takt med den hastighed, som sommerhusene bliver solgt i lige for tiden, siger hun videre.

Ekspert: Fordel at udbuddet falder

Det er ikke overraskende, at antallet af sommerhuse til salg er begyndt at falde.

Det fortæller Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videncenter.

I Danmark har vi nemlig haft et

opsving
på boligmarkedet, der har skabt meget betydelige friværdier. I områder i København og Nordsjælland er der skabt stor friværdi i villaer, rækkehuse og ejerlejligheder, og en del af de penge bliver investeret i sommerhuse, forklarer han.

- Efter finanskrisen ser vi, at markederne vender. Først ejerlejligheder, så villaer og så til sidst kommer sommerhuse. Det er fuldstændig efter lærebogen, siger Curt Liliegreen, der også fortæller, at det er blevet nemmere at købe sommerhus.

Er det et problem, at der er et lavere udbud af sommerhuse?

- Det er ikke et problem, det er kun en fordel. Det er et marked, hvor der har været et uhyggeligt højt udbud, og som stadigvæk historisk set har et meget højt udbud.

- Hvis vi går tilbage til tiden før boligboblen (2006-2007, red), var udbuddet det halve af, hvad det er i øjeblikket, siger direktøren fra Boligøkonomisk Videnscenter, der forklarer, at priserne heller ikke er steget, selv om udbuddet er faldet.

Ejendomsmægler: Kæmpestor interesse

Et af de steder, hvor sommerhusene bliver revet væk, er i Tisvildeleje i Gribskov Kommune, viser tallene fra Boligsiden.

Astrid Recinella, der er ejendomsmægler hos Danbolig Tisvildeleje, bekræfter

tendensen
.

- Generelt må man sige, at vi har oplevet en kæmpestor interesse for at købe sommerhuse de seneste par år. Coronakrisen har bare gjort, at endnu flere har lyst til at købe sommerhus, siger hun.

Hun tror, at mange nye sommerhuskøbere har vurderet, at der ikke er udsigt til at komme på sommerferie i udlandet og måske heller på efterårsferie.

- Det har fået nogle af dem, der længe har gået og overvejet, om et sommerhus var noget for dem, til at sige, at nu er det nu, siger Astrid Recinella.

Kan udbuddet følge med efterspørgslen lige nu?

- Nej, generelt er udbuddet for lille i forhold til, hvor mange købere der er. Det kan vi også se meget tydeligt ved, hvor mange budrunder vi har, og hvor mange interesserede vi har til de sommerhuse, vi har til salg, siger ejendomsmægleren.

Facebook
Twitter