Salling Group meldt til politiet for vildledende tilbud på Black Friday

Varehuskæden Bilka har vildledt om tilbud på legetøj og en cykel, skriver Forbrugerombudsmanden.

Det var blandt andet i forbindelse med ”Black Friday” den 24. november 2017, at Bilka ifølge Forbrugerombuds- manden solgte en cykel med en vildledende tilbudspris. (Foto: © Jens Thaysen, Scanpix)

Gule udsalgsskilte og vilde choktilbud hos varehuskæden Bilka var ikke, hvad de så ud til være.

Forbrugerombudsmanden har derfor valgt at politianmelde detailgiganten Salling Group, der står bag Bilka, for brud på markedsføringsloven.

Det skriver Forbrugerombudsmanden i en pressemeddelelse.

- Bilka har markedsført tilbud på en måde, der kunne give forbrugerne indtryk af, at tilbuddet var mere fordelagtigt, end det var, lyder det.

Vildledte på Black Friday

Det var blandt andet i forbindelse med ”Black Friday” den 24. november 2017, hvor Bilka ifølge Forbrugerombudsmanden solgte en cykel med en tilbudspris på 4.999,5 kroner.

Det var ifølge tilbuddet en besparelse på 50 procent i forhold til en normalpris på 9.999 kroner.

Men cyklen havde allerede været til salg til den oplyste tilbudspris på 4.999,5 kr. i halvanden måned forud for Black Friday-tilbuddet.

Det er ifølge Forbrugerombudsmanden ulovligt. Derfor er Bilka anmeldt for at overtræde markedsføringslovens forbud mod vildledning.

- For, at man kan sammenligne en tilbudspris med en normalpris, kræver det, at der er en troværdig normalpris at sammenligne med. Ellers kan man som forbruger blive vildledt til at tro, at tilbuddet er bedre, end det egentlig er, siger Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.

Legetøj var ofte på tilbud

Men også tilbud på legetøj i slutningen af 2017 og starten af 2018 hos varehuskæden var for gode til at være sande, skriver Forbrugerombudsmanden.

- I en periode på cirka to og en halv måned op til årsskiftet 2017/2018 markedsførte Bilka således syv gange et weekend-tilbud med en rabat på 25 procent på alt legetøj, og i januar 2018 markedsførte Bilka ad to omgange et tilbud på 35-50 procent rabat på udvalgt legetøj, skriver Forbrugerombudsmanden.

Ifølge Forbrugerombudsmanden har legetøjet været på tilbud så ofte, at varerne ikke længere havde en normalpris, der retfærdiggjorde, at Bilka brugte betegnelsen tilbud.

- Bilka havde løbende markedsført legetøjet med nedslag i prisen, og den markedsførte cykel havde ikke kostet den oplyste normalpris de sidste fire måneder op til tilbuddet. Så kan der efter min overbevisning ikke være tale om en normalpris, siger Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.

- Det var vildledende, og derfor har jeg anmeldt Salling Group til politiet, fortsætter hun.