Sarah Lunds sweater hovedrolle i nyt drama

Det færøske firma bag Sarah Lunds sweatre vil sagsøge en dansk strikkebutik for at kopiere den populære sweater.

Sarah Lund var iført denne sweater i tredje sæson af Forbrydelsen. (Foto: Tine Harden © Type 1)

TV-serien "Forbrydelsen" har nu udviklet sig til en forbrydelse i virkelighedens verden.

Det mener det færøske strikkefirma Gudrun&Gudrun i hvert fald. Det har truet med at sagsøge den danske garnbutik Stof og Sy for at sælge garn og strikkeopskrifter til fire af de sweatre, Sarah Lund gjorde berømte i Forbrydelsen.

Sweatre, som Gudrun&Gudrun står bag, og som med serien er blevet populære i flere lande.

Senest i dag skal Stof & Sy stoppe med alt salg, ellers vil den skanderborgensiske butik blive stævnet. Indehaver af Stof og Sy, Lene Langballe, har dog ingen planer om at holde op med at lange strikkeopskrifterne over disken.

- Jeg har ikke tænkt mig at stoppe med at sælge dem, siger hun til DR Nyheder.

Stjernemønstret

Ifølge Gudrun&Gudrun krænker Lene Langballe ophavsretsloven og snylter på Gudrun&Gudruns arbejde ved at sælge garn og opskrifter på sweatrene, der blandt andet er kendetegnet af mønstre med stjerner i.

Lene Langballe mener imidlertid, at mønstrene er flere hundrede år gamle.

- Vi har fundet dokumentation helt tilbage til 1521, siger hun og holder derfor fast i, at Gudrun&Gudrun ikke kan påråbe sig egenret til dem.

Men det argument holder ikke, mener Gudrun Rógvadóttir - den ene Gudrun i det færøske strikkefirma.

- Vi har ikke rettighederne til stjernen - den har eksisteret i mange år. Problemet her er, at det ikke er deres egen version af stjerne-mønstret, men en tro kopi, siger Gudrun Rógvadóttir.

Original og kopi

Hun forklarer videre, at man hos Stof & Sy kan købe garn og opskrifter til trøjer, der ikke kun har de samme stjerner, men også den samme hals, ærmer, farver og garn, som Gudrun&Gudruns sweatre.

Herunder kan du se to af de sweatre, der er en del af rettighedsdramaet:

Sarah Lund: Sofie Gråbøl (Foto: Tine Harden © Type 1)
Ulden strik trøje ala Sara Lund. Dkk 372,00 kr. Bøk, køb, køb. (© Stof og sy)

Det øverste er den sweater, Sarah Lund havde på i tredje sæson af Forbrydelsen. Den anden er kopien.

Prøvesag

Stof & Sy er ikke den første butik, der har kopieret Gudrun&Gudruns Lund-sweatre. Nogle af de andre er stoppet med at sælge kopi-sweatre og mønstre, når Gudrun&Gudrun har bedt dem om det, men ikke alle.

- Det er ikke i orden. Der har været så mange sager, at vi nu vil tage en prøvesag, siger Gudrun Rógvadóttir.

Lene Langballe har også indstillet sig på en retssag, og hun kæmper ikke kun for sig selv.

- Det er ikke kun for min egen skyld. Det er for hele garnbranchens skyld. Jeg ved, at jeg har opbakning fra flere garnbutikker og garnleverandører, siger hun.

David og Goliat

Lene Langballe kalder det Davids kamp mod Goliat, men hvem der er David i dramaet, har parterne forskellige meninger om.

Lene Langballe mener, at det er hende, mens Gudrun Rógvadóttir synes, at det er lige omvendt:

- Det er som om, at der er byttet rundt på rollerne: at hun (Lene Langballe red.) er den lille, det er synd for, og vi er de store onde. Vi er en lille virksomhed på Færøerne, og vi har udviklet designet i mange år. Vi bliver kopieret meget, og det er ikke i orden, siger hun.

Du kan herunder se Sarah Lund og hendes sweatre gennem Forbrydelsens tre sæsoner.

  • Sweateren, der hurtigt blev ikonisk for Sofie Gråbøls karakter Sarah Lund, fik vi allerede at se i allerførste afsnit af Forbrydelsen fra 2007. (© DR)
  • Dystre stemninger og dunkle farver præger Forbrydelsen. (© DR)
  • I 2009 rullede Forbrydelsen II over skærmen, og Sarah Lund var trukket i en rød sweater i dens sæsons første afsnit. (© DR)
  • Sarah Lund spilles af Sofie Gråbøl, der bl.a. er blevet nomineret til den prestige-fyldte amerikanske Emmy Award for sin rolle. (© DR)
  • Søndag 23. september 2012 blændede DR1 op for Forbrydelsen III - og Sarah Lund var nok engang trukket i en ny sweater.
  • Sarah Lund. (Foto: Tine Harden © Type 1)
  • Mon Sofie Gråbøls karakter allerede har færden af morderen? Gåden løses - forhåbentlig - når 10. og sidste afsnit af Forbrydelsens tredje sæson sendes 25. november. (Foto: Tine Harden © Type 1)
1 / 7
Facebook
Twitter