SAS-ansat sygemelder sig efter strejker og strid om foreningsfrihed

3F's formand i Kastrup kalder det "en ulykkelig sag".

(Arkivfoto). - De personlige omkostninger i denne sag har for længst overskredet et acceptabelt niveau, udtaler IDA-formand Thomas Damkjær Petersen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Efter trusler og pres fra kolleger er det blevet for meget for den sæsonansatte bagageportør i SAS Ground Handling, der har nægtet at melde sig ind i 3F, og nu er manden blevet sygemeldt.

Det oplyser hans fagforening, Ingeniørforeningen i Danmark (IDA).

- De personlige omkostninger i den her sag har overskredet niveauet for, hvad der er acceptabelt, udtaler IDA-formand Thomas Damkjær Petersen.

- Han har været under stort pres i lang tid, og det er derfor, han er sygemeldt. Det var det rigtige at gøre. Det er synd, men der er grænser for, hvad en person kan stå model til, tilføjer han.

Foreningsfrihed er ret

Thomas Damkjær Petersen fortæller, at IDA har forsøgt at få SAS til at omplacere medarbejderen inden sygemeldingen. Det er dog ikke lykkedes, og det ærger han sig over.

I det hele taget ser han uforstående på hele situationen.

Han peger på en dom fra 2006 ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, hvor det blev slået fast, at det står ansatte frit for, hvilken fagforening de ønsker at være medlem af.

- Jeg forstår stadig ikke helt, at det her har kunnet finde sted i 2019. Der er foreningsfrihed i Danmark, og dommen ved Menneskerettighedsdomstolen kan man ikke diskutere, lyder det fra formand Thomas Damkjær Petersen.

Tre gange strejke

Den sæsonansatte bagegeportør har, siden han blev ansat af luftfartsvirksomheden, holdt ved sit medlemskab af IDA til trods for, at det har mødt modstand hos kolleger. De har i løbet af september strejket tre gange.

Ifølge SAS har strejkerne været relateret til, at IDA-medlemmet ikke ønskede at være del af samme fagforbund som andre ansatte bagageportører.

Samtidig har formand for 3F i Kastrup dog forklaret, at det snarere handler om "grænseoverskridende adfærd" fra den sæsonansatte, der ifølge mandens kollegaer i SAS Ground Handling har optaget videoer af dem uden deres samtykke.

Lækket lydoptagelse

Berlingske kunne efter to på hinanden følgende arbejdsnedlæggelser offentliggøre en lydoptagelse, hvor to af mandens kollegaer, der er 3F-medlemmer, konfronterer den sæsonansatte med hans manglende medlemskab i hårde vendinger.

Da SAS efter de første to strejker fortsat nægtede at fjerne den pågældende IDA-medlem fra arbejdspladsen, som de ansatte krævede, resulterede det imidlertid i endnu en arbejdsnedlæggelser.

Den betød skærpet bod til de ansatte, og Arbejdsretten udstedte påbud om, at de skulle gå i arbejde straks. Siden har der ikke været strejke.

En ulykkelig sag

IDA-medlemmet blev sendt hjem på dagen for den tredje strejke. Derfra har det været uvist, om han ville vende tilbage til arbejdspladsen, inden hans kontrakt med virksomheden udløber.

3F's formand i Kastrup, Henrik Bay-Clausen, tog i weekenden afstand fra de trusler, IDA-medlemmet er blevet udsat for. Han siger i dag til DR Nyheder, at det er en skidt sag.

- Det er helt igennem en ulykkelig sag, men også en personalesag, jeg ikke kan kommentere på, lyder meldingen fra Henrik Bay-Clausen i en sms.

SAS er indtil videre ikke vendt tilbage på DR Nyheders henvendelse.