SAS: Bæredygtig luftfart i 2050

SAS-koncernens CO2-udslip er steget med mere end 40 pct. fra 2000 til 2006. Men med en ambitiøs miljøstrategi vil SAS nu knække kurven

SAS fremlægger nu en plan for en mere miljøvenlig flydrift. (© Aalborg Lufthavn)

Vi bliver stadig mere vild med at flyve, men det betyder også, at udledningen af drivhusgassen CO2 vokser. For eksempel er SAS-koncernens CO2-udslip steget med mere end 40 procent fra 2000 til 2006.

Men med en ambitiøs miljøstrategi vil SAS nu knække kurven, siger Martin Porsgaard, miljøchef i SAS-koncernen.

- Målet er at øge antallet af passagerer med 4-5 procent. om året, men alligevel reducere det samlede CO2-udslip, siger han til Jyllands Posten.

Bæredygtig luftfart i 2050

På længere sigt er det målet at nå bæredygtig luftfart helt uden CO2-påvirkning i 2050. Initiativerne er beskrevet i en miljøstrategi, der skal behandles på SAS-bestyrelsens næste møde senere på måneden.

Inden da vil SAS ikke afsløre de præcise mål. Tidligere på ugen forpligtede Air France/KLM sig til en CO2-neutral vækst frem mod 2012 og at nedbringe udslippet pr. passager med 17 procent i samme periode.

- Vores plan er mindst lige så ambitiøs. I planen beskriver vi et mål på langt sigt mod 2050, et mål på mellemlangt sigt mod 2020 og et mål på mere kort sigt, siger Martin Porsgaard.

Nye miljøvenlige fly i 2014

For SAS kan den helt store miljøforbedring finde sted omkring 2014. På det tidspunkt er helt nye generationer af fly parat, og da har SAS planlagt at bruge store milliardbeløb på at udskifte den nuværende brændstofslugende flåde med nye fly, der bl.a. er konstrueret med højeffektive motorer og bygget af letvægts kulfibre. En andet element i planen er brug af biobrændstof til fly.

- Det kræver, at der er producenter, som kan forsyne branchen med alternative brændstoffer, siger Martin Porsgaard.

SAS har da også god grund til at se kritisk på selskabets udledning af CO2. Mens gennemsnittet blandt de internationale flyselskaber i dag ligger på 102 g CO2, hver gang en passager flyver én km ligger SAS-gennemsnittet på omkring 140 g.

Flybranchen står i dag for omkring tre procent af den samlede udledning af drivhusgasser.