SAS-bagagefolk genoptager arbejdet

Luftfartsselskabet forventer stadig påvirkning af flytrafikken her til aften.

Den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse i SAS Ground Handling har fået store konsekvenser for luftfartsselskabet i dag. (Foto: christian Als © Scanpix)

Bagageoperatørerne i SAS Ground Handling i Københavns Lufthavn har her til aften genoptaget deres arbejde efter en ulovlig arbejdsnedlæggelse for anden dag i træk.

Det bekræfter både SAS og fagforeningen 3F over for DR Nyheder.

- Det vil stadig betyde store forsinkelser for flypassagererne her til aften. Men vi er selvføgelig glade for, at bagageoperatørerne er tilbage i arbejde, siger kommunikationschef i SAS Danmark Mariam Skovfoged.

Kort før klokken 20 er situationen den, at arbejdsnedlæggelsen, der blev påbegyndt ved 13-tiden i eftermiddag, har medført 44 aflysninger af SAS-fly til destinationer i ind- og udland.

Ifølge Mariam Skovfoged har luftfartsselskabet endnu ikke et overblik over, hvornår flydriften er normaliseret igen.

SAS og 3F er enige om, at strejken er overenkomststridig, og at den skyldes en medarbejder hos SAS Ground Handling, som kollegerne ønsker, at SAS fjerner.

- Eftersom den pågældende, som er medlem af en anden fagforening end 3F, har fået fri og afsluttet sin vagt, er hans kolleger nu vendt tilbage på arbejde, siger Mariam Skovfoged.

SAS: Medarbejder er blevet chikaneret

Men ellers er der dyb uenighed mellem parterne om, hvad sagen handler om.

Formand for 3F Kastrup Henrik Bay-Clausen fortalte tidligere på aftenen DR Nyheder, at medarbejderen ifølge hans kolleger har været grænseoverskridende og optaget videoer af dem uden samtykke.

- Og der er det åbenbart nogle af kollegernes opfattelse, at ledelelsen accepterer mandens handlinger, sagde Henrik Bay-Clausen.

Men det afviser SAS Danmark. Ifølge Mariam Skovfoged er der tale om en principiel sag om organisationsfrihed.

Den pågældende medarbejder har forsøgt at bevise, at han er blevet chikaneret på grund af sit medlemsskab af en anden faglig organisation, siger hun.

- Vi kan ikke genkende det billede, 3F tegner. Vi har dokumentation for, at den her pågældende medarbej´der er blevet chikaneret og truet til at melde sig ind i 3F. Og det er en ganske alvorlig sag, siger Skovfoged.

Dansk Industri: Klokkeklart regelbrud

Sagen har her til aften fået erhvervsorganisationen og arbejdsgiverforeningen Dansk Industri til at sende en kommentar til DR Nyheder.

Branchedirektør Michael Svane understreger, at han ser med stor alvor på konflikten mellem SAS' og medarbejderne i SAS Ground Handling.

- Det er klokkeklart i strid med reglerne, at medarbejderne i SAS Ground Handling har nedlagt arbejdet i lufthavnen, og det har Arbejdsretten også slået fast i dag. Arbejdsretten har pålagt medarbejderne at genoptage arbejdet. Det har de gjort nu, og det, forventer vi, vil vare ved.

Michael Svane skriver videre, at Dansk Industri ikke er i tvivl om, at strejken bunder i, at medarbejdere ikke vil melde sig ind i 3F.

- Men SAS Ground Handling hverken må eller vil som arbejdsgiver pålægge medarbejdere at være medlem af en bestemt forening.

Rettelse: Tidligere fremgik det, at det var Per Geckler Møller, der udtalte sig på vegne af Dansk Industri. Dette er ukorrekt, det er branchedirektør Michael Svane, der er kilde til citaterne.

Det har tidligere fremgået, at den i denne artikel nævnte arbejdsnedlæggelse var 'ulovlig'. Det er nu rettet til 'overenskomststridig'.

Facebook
Twitter