SAS-direktør: Vi fortsætter spareplaner

Et engangsbeløb er den primære årsag til SAS' overskud. Koncernen fortsætter med spareplanerne, lyder det fra direktøren.

SAS har solgt to landingstilladelser i Heathow London til 700 millioner svenske kroner. (Foto: Jens Thaysen (arkiv) © Scanpix)

Overskuddet i andet kvartal på 226 millioner kroner efter skat, skyldes ifølge administrerende direktør i SAS Group, Rickard Gustafson, at flykoncernen er i gang med en større spareplan:

- Den store satsning, vi har lavet over længere tid for at gøre det hele enklere, ser ud til at fungere. Vi har investeret på en række områder. Det har også givet flere SAS Plus-passagerer, siger Rickard Gustafson.

Solgt landingstilladelser

Men en igangværende spareplan og flere kunder er ikke det, der har givet SAS overskud dette kvartal. Det reelle overskud skyldes, at SAS har solgt to slots, som er landingstilladelser i lufthavnen Heathrow i London. Det salg har indbragt SAS et engangsbeløb på 700 millioner svenske kroner.

- Vi har haft 21 slots til Heathrow, men vurderer, at vi med 19 slots stadig kan tilbyde gode flytider til og fra London, siger Rickard Gustafson.

Han afviser samtidig, at SAS sælger flere slots, hvis regnskabet fremadrettet ser ud til at blive rødt.

Overskuddet i dette kvartal betyder, at SAS forventer et overskud på det samlede årsregnskab i år, men direktøren holder igen med at spå om, det også de næste år bliver til positive regnskaber for SAS:

- Der sker meget og der kommer meget kapacitet til markedet, så jeg tør ikke love noget, men ambitionen er der, siger den administrerende direktør.  Tabte på strejkeSAS mistede cirka 50 millioner svenske kroner i dette kvartal på grund af to stejker - først nedlagde kabinepersonalet arbejdet og derefter piloterne. Men de nye overenskomster, som det lykkedes at blive enige om, er også medvirkende til, at SAS-direktøren tør tro på mere positive tider:

- Det betyder utroligt meget for os. Vi kan fortsætte med at føre den igangværende moderniseringsproces, der passer til en tung industri, uden at give afkald på den skandinaviske arbejdsmodel, siger han.

- Det glæder mig, at vi sammen med vores pilotforeninger har fundet en løsning, der øger vores fleksibilitet til sæsonvariationer, vi kan forhøje produktiviteten på lang sigt, og vi forenkler og forenkler vores nye organisation, med de nye moderne aftaler, siger han. 

Besparelser frem til 2017

Trods et positivt kvartalsregnskab slår Rickard Gustafson fast, at det endnu ikke er slut med at spare i SAS:

- Vi skal stadig spare 2,1 milliarder svenske kroner frem mod 2017, og det er vigtigt, at vi holder fast i at gennemføre dem. Effektivisering står stadig højt på listen. Men vi glæder os også over, at vi på den kommercielle side ser fremgang, det er vigtigt, så vi på lang sigt kan få en god og stabil indtjening.

Facebook
Twitter