SAS-direktør: Vi vil blive ved med at råbe højt om vilkår

Det er ikke med SAS' gode vilje, at selskabet opretter baser uden for Skandinavien. Men vilkårene i flybranchen er ikke ensartede, derfor er SAS nødt til at handle, siger direktør.

SAS forventer at hente store besparelser på at oprette baser uden for Skandinavien. Viceadministrerende direktør Lars Sandahl Sørensen håber stadig på ændrede vilkår for branchen. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Det er slut med, at SAS-fly alene har hjemme i Skandinavien.

Det skandinaviske flyselskab har i dag meddelt, at det stifter et datterselskab i Irland, hvorfra to nye europæiske baser i London og Spanien skal drives.

- Det er fordi, konkurrencen udvikler sig i den retning. Vores 29 millioner kunder har den forventning, og vi skal hele tiden udvikle selskabet for at imødekomme forventningerne, siger Lars Sandahl Sørensen, der er vicedirektør i SAS.

Ikke med SAS' gode vilje

Udflagningen skyldes de høje lønninger i Skandinavien. Dermed bryder SAS også med det danske lønniveau og gør netop det, det delvist statsejede selskab i årevis har råbt højt om burde ændres.

- Det vil vi blive ved med at råbe højt op om. Det er meget vigtigt, at den europæiske luftfart er ensartet på tværs af grænserne. Det er ekstremt vigtigt, men det er ikke sket endnu desværre. Derfor er vi nødt til at agere og stifte datterselskaber i Irland, siger Lars Sandahl Sørensen.

I første omgang drejer det sig om 'en håndfuld fly', som flyttes til baser uden for Skandinavien.

Fortsat konkurrencedygtighed

Dagens nyhed om bruddet med traditionerne i Skandinavien er en direkte udløber af sidste års regnskab, hvor der blev lagt op til besparelser for 1,2 milliarder kroner.

I december fremgik det af SAS' årsregnskab, at selskabet ville "adressere de strukturelle ulemper", som giver SAS højere omkostninger end konkurrerende selskaber. Det sker nu ved at ne0dbringe lønkronerne.

- Det er en meget velvalgt strategi, der er baseret på en virkelighed, der ikke baserer sig på tanker og drømme om mere ensartede vilkår. Ind til da må vi agere offensivt. Det betyder, vi fortsat kan være konkurrencedygtige. Med meget attraktive priser og flere destinationer, siger han.

DR Nyheder har lavet et kort sammenklip af SAS' historie.