SAS får overskud men er klar med nye kæmpebesparelser

SAS fik overskud i årsregnskabet, men skal finde over en milliard i budgetterne.

SAS er fortsat i modvind og skal nu finde over en milliard svenske kroner i budgettet. (Foto: Jens Thaysen © Scanpix)

Turbulensen fortsætter i SAS, som også i dette årsregnskab har haft svært ved luftfartskonkurrencen.

SAS forsætter således med at skære i omkostningerne og gør klar til endnu flere omfattende besparelser, som selskabet har gjort de senere år i milliardklassen.

Selv om SAS præsterede et overskud i regnskabsåret 2015/16, ser selskabet sig stadig nødsaget til at finde de yderligere besparelser.

SAS opnåede i 2015/16 et overskud på 1,431 milliarder svenske kroner før skat ud af en omsætning på 39,5 milliarder svenske kroner. Og selskabet har fortsat passagerfremgang, især på de lange og mere lukrative ruter.

Alligevel har SAS identificeret flere muligheder for at spare penge og går nu efter at forbedre driften. Den hidtidige ambition om de kommende tre år at finde 800 millioner svenske kroner på budgettet løftes nu til et nyt sparemål på 1,5 milliarder svenske kroner.

- For at være konkurrencedygtige på den lange bane bliver vi nødt til at gøre mere. Derfor planlægger vi yderligere tiltag rettet mod at adressere de strukturelle ulemper, som resulterer i, at SAS har højere enhedsomkostninger end nyetablerede konkurrenter, hedder det i årsregnskabet, der netop er blevet offentliggjort.

Siden 2013 har SAS skåret 4.3 milliarder svenske kroner.

Vil konkurrere på lige vilkår

En af mulighederne for at skære i budgetterne er at flytte baser til udlandet, hvor omkostningerne er billigere. Det omtalte DR Nyheder allerede i november, og flytteplanerne er nævnt i årsregnskabet.

SAS' administrerende direktør, Rickard Gustafson, skriver nemlig i årsregnskabet for 2015/16, at man overvejer at etablere baser uden for Skandinavien.

- For at hæve vores markedspotentiale må vi skabe de nødvendige forudsætninger for at konkurrere på lige vilkår med vores konkurrenter.

- Derfor overvejer vi at ændre fokus for dele af vores produktion ved at oprette baser uden for Skandinavien, skriver SAS' administrerende direktør

På indtjeningen kom SAS ringere ud af fjerde kvartal af regnskabsåret 2015/16, der sluttede med udgangen af oktober, end det var ventet blandt analytikerne, omend omsætningen blev bedre.

- Som virksomhed er vi nødt til at skabe værdi for aktionærerne, hvis vi fortsat skal kunne investere i vores fremtid og være relevant for kunderne. Derfor er det afgørende og eksistentielt for virksomheden, at vi forbedrer vores effektivitet, skriver Rickard Gustafson videre i regnskabet.

Flyselskaber som Norwegian og Ryanair har oprettet baser uden for deres hjemmeterritorium, hvilket har betydet, at man har kunnet ansætte personale til mere fordelagtige løn- og arbejdsvilkår for virksomhederne.

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter