SAS' chefforhandler går til forhandlingsbordet med samme energi som altid, siger hun forud for dagens forhandlinger. Men en ting er dog anderledes i dag. For her skal der lande en aftale, lyder det.
- Det ser sådan ud. Som forhandlingsleder kommer man til et punkt, hvor man må indse, at slaget er tabt, sagde Marianne Hernæs, der er chefforhandler for SAS under de igangværende overenskomstforhandlinger, inden dagens forhandlinger.
SAS sidder i forhandlinger med de af selskabets piloter, der har strejket siden 4. juli. Sent i aftes gik parterne hver til sit efter 33 timers forhandlinger i Stockholm.
- SAS fortsætter med et stort tab hver dag, og det begynder at blive uansvarligt, sagde Marianne Hernæs.
Og det kan meget vel være sidste udkald for det kriseramte selskab, vurderer Katrine Overgaard Eilsø, der er erhvervsredaktør i DR Nyheder og følger forhandlingerne i Stockholm.
- Det er helt klart min fornemmelse, at det er afgørelsens dag.
- Marianne Hernæs er normalt en stille og rolig dame med forsigtige udmeldinger. I dag var hun klar omkring, at når hun går ind ad bygningen i dag, så regner hun med, at det er sidste gang, at hun ser indersiden, siger Katrine Overgaard Eilsø.
Pilotforeningen: Ingen tro på aftale i dag
Ifølge Pilotforeningen er der ikke nødvendigvis noget, der tyder på, at aftalen lander i dag, selvom parterne rykker sig tættere på hinanden.
- Jeg har ikke nogen tro på, at det bliver i dag. Men det her er uværdigt for SAS og over for passagerne, siger Henrik Thyregod, der er formand for Dansk Pilotforening.
Det er blandt andet længden på overenskomstaftalen, der deler parterne.
Ifølge Henrik Thyregod så udelukker piloterne ikke at indgå en overenskomstaftale, der er gældende over længere tid.
- Normalt indgår piloterne overenskomster, der gælder i et til to år. SAS lægger op til, at overenskomsten skal gælde i op til seks år, for det er en større sikkerhed for investorerne, siger Katrine Overgaard Eilsø.
Men det er et spørgsmål om tillid mellem parterne, før man kan nikke "ja" til en aftale, siger Henrik Thyregod.
- Det er "give and take", det her.
Så kan I gå med til en lang aftale, som er vigtig for SAS?
- Ja, hvis man kan vise, at man har tillid til hinanden, for det er jo det, vi ønsker, siger Henrik Thyregod.
Det vigtigste for piloterne er, at SAS genansætter de piloter, der blev fyret under coronapandemien, hvor restriktioner satte en stopper for mange flyafgange.
Og ifølge Katrine Overgaard Eilsø, så er det netop den del, som piloterne frygter, at SAS ikke vil leve op til. Og så er det ikke gunstigt for piloterne at være bundet af en overenskomst de næste seks år.
- De har svært ved at se sig selv bundet i en aftale så længe. De vil være låst i en overenskomst, hvis SAS ikke gør som lovet, siger hun.
Marianne Hernæs anerkender piloternes bekymring, men sagde forud for dagens forhandlinger, at SAS står fast på en længere aftale på grund af amerikanske investorer, som selskabet er afhængig af:
- Nej, det er ikke normalt i Skandinavien, men det her er ikke en normal situation. Vi er nødt til at imødekomme de amerikanske investorer.
Hvis der mod SAS's chefforhandles forventning ikke lander en aftale i dag, må man formode, at SAS har andre ting gemt i ærmet, lyder det fra Katrine Overgaard Eilsø.
- Det er jo ikke sådan, at hvis man stopper operationen, så stopper patienten med at bløde. Pengene fosser stadigvæk ud af SAS, så de må have en plan b.
SAS oplyser, at strejken berører i alt 200-250 flyvninger og 20.000-30.000 passagerer, hver dag konflikten varer.
Indtil videre har strejken kostet SAS op mod en milliard kroner.