SAS har fået piloternes overenskomst på plads, men krisen er langt fra ovre: Her er de tre næste knaster

Luftfartsanalytiker er optimistisk på SAS' vegne.

Direktøren for SAS, Anko van der Werff, og bestyrelsesformand Carsten Dilling. (Foto: © TT News Agency, Ritzau Scanpix)

Det bliver ikke en enkel opgave for SAS, der endnu har nogle knaster tilbage, hvis selskabet skal lykkes med overlevelsesplanen SAS Forward.

Aftalen om en ny overenskomst med piloterne var bare første skridt på vejen.

Men luftfartsanalytiker Hans Jørgen Elnæs fra Winair i Norge er stadig optimistisk på luftfartsselskabets vegne.

Herunder kan du få et overblik over, hvad der fortsat mangler at komme på plads i selskabet.

Forhandlinger med kreditorer

Der skal blandt andet forhandles med dem, som lejer fly og dertilhørende motorer til SAS, hvis selskabet skal nå i mål med sin plan. (Foto: © Annika Byrde, Ritzau Scanpix)

SAS har samlet set cirka 30 milliarder svenske kroner i gæld, fortæller Hans Jørgen Elnæs.

Derfor skal der nu forhandles med kreditorer, hvoraf de største er Danmark, Norge, Sverige og dem, som lejer fly og motorer til SAS.

- Sverige, Danmark og Norge har tilkendegivet, at de er klar til at konvertere gæld til egenkapital. I tillæg til det, har Danmark sagt, at de er klar til at investere mere, forklarer Elnæs.

Det betyder ifølge ham, at SAS har det meste på plads i forhold til SAS Forward planen, som er den plan, der skal få selskabet til at overleve.

En del af planen handler om at få konverteret gæld og eksisterende obligationer for 20 milliarder svenske kroner til aktier.

- Hvis det lykkes med forhandlingsprogrammet, så har de 10 milliarder tilbage i gæld, siger Hans Jørgen Elnæs.

Hente ny kapital

For lidt over en måned siden trådte Venstre, Socialdemokratiet, De Konservative, Dansk Folkeparti, De Radikale og SF frem og fortalte, at de er klar til at poste yderligere penge i en redningsplan for SAS. Siden er DF gået fra aftalen, men der er fortsat et flertal bag. (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)

En del af SAS Forward-planen indeholder også, at selskabet skal hente 9,5 milliarder svenske kroner via salg af nye aktier.

En del af det kan man hente i Danmark, fortæller Hans Jørgen Elnæs.

- For det første kan man gå til Danmark, fordi regeringen har sagt, at de er interesseret i at øge den danske ejerprocent fra 21,8 procent til maksimalt 30 procent af aktierne i SAS. Derfor er der et rigtig stort beløb, som Danmark potentiel kan skyde ind i selskabet, siger han.

SAS ejes lige nu af den danske og svenske stat som de største aktionerer. Dertil er der nogle mindre aktionærer, som blandt andre svenske Wallenberg Investments, der ejes af familiefonden Knut & Alice Wallenberg Stiftelsen.

De har tidligere sagt, at de står "fuldt ud bag SAS' nødvendige arbejde for at blive langsigtet og bæredygtigt konkurrencedygtige gennem Forward-planen".

Derfor peger Elnæs også på Wallenberg-gruppen, der lige nu ejer 3,4 procent af aktierne i SAS.

- Og så må vi se, om det er muligt at få en samling af investorer til at investere store penge i SAS, siger han.

- Lad mig sige det sådan, at hvis ikke SAS troede, at den aftale, de nu har lavet med piloterne, var god nok til at forhandle med nye investorer, så havde der ikke været en aftale mandag.

Flere besparelser

Store dele af SAS' ansatte må forvente at skulle bidrage, når selskabet skal finde besparelser. (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)

Det er ikke småpenge luftfartsselskabet skal spare hvert år, hvis de vil i mål med planen. Helt konkret er der tale om 7,5 milliarder svenske kroner i besparelser årligt.

- Så de må ud og vende hver eneste sten i selskabet for at komme frem til det her beløb. Det betyder, at de allerfleste i SAS må være med på det fælles arbejde, det er at sikre, at SAS er bæredygtig i fremtiden, siger Hans Jørgen Elnæs.

Og det bliver ikke kun piloterne, der allerede med den nye aftale er gået ned i løn og op i effektivitet og kabinepersonalet, der også skal forhandles overenskomst med, som skal holde for, når besparelser skal findes, understreger Elnæs.

Han bevarer dog optimismen på selskabets vegne.

- SAS har en stor opgave foran sig, men jeg har tillid til, at de lykkes med den plan, som de har lagt, siger han.