SAS har massefyret: 1.593 ansatte mister jobbet

De kabineansatte bliver hårdest ramt af og må sige farvel til 684 kolleger.

SAS har i dag gennemført massefyringer. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Det er en trist dag for de flere tusinde danske SAS-medarbejdere.

De har nemlig fået besked, om de skal fortsætte hos luftfartsgiganten, eller om de må sige farvel til deres job og kolleger.

SAS oplyser, at de har færdiggjort fyringerne i Danmark, hvor man havde varslet, at 1.700 skulle fyres.

Det er dog lykkedes SAS at nedbringe det tal en smule, så 1.593 danske medarbejdere i dag er blevet opsagt. I det tal er inkluderet frivillige opsigelser. Antallet af opsagte svarer til 1.420 fuldtidsstillinger.

- Det er en trist dag i SAS' historie. Vi har i dag måtte sige farvel til et stort antal loyale, værdsatte og dygtige medarbejdere. Coronakrisen har ramt SAS med så stærk kraft, at vi nu kæmper for vores overlevelse, siger fungerende pressechef Sille Beck-Hansen i en skriftlig kommentar.

- Vi forventer først, at efterspørgslen på flyrejser er tilbage i løbet af 2022, og derfor bliver vi nødt til at nedskalere vores virksomhed drastisk, lyder det videre.

Håber på genansættelser

Skandinaviens største flyselskab glæder sig dog en smule over, at det er lykkedes at nedbringe antallet af fyringer en smule.

- Det er meget positivt, at vi har kunnet mindske antallet af afskedigelser gennem forhandlinger og dialog, men det er enormt trist, at det stadig er så stort et antal medarbejdere, vi nu skal sige farvel til. I takt med at efterspørgslen stiger igen, håber vi på at kunne byde medarbejdere velkommen tilbage til SAS, siger fungerende pressechef Sille Beck-Hansen.

Mere end halvdelen må sige farvel

Det er medlemmerne hos CAU - de kabineansatte - som det er gået hårdest ud over. Ud af ialt 1.200 ansatte mister 684 deres job.

Derfor er det naturligvis en meget hård dag at komme igennem, fortæller formand Christa Ceré.

Opsigelsen kom i e-Boks her til morgen, fortæller formanden.

- Det efterlader de opsagte i en dyb krise. Det er en branche, som er underdrejet, så man kan ikke søge jobs andre steder i branchen, siger Christa Ceré.

De opsagte har dog haft mulighed for at konvertere deres opsigelse til en 24-måneders orlov, så de har mulighed for at blive kaldt tilbage, hvis produktionen stiger igen i løbet af perioden.

- Vi har en tro på, at det vil komme op igen. Spørgsmålet er bare hvor lang tid, der vil gå. Det er stadig en voldsom beslutning. Hvis man vælger at tage imod muligheden for orlov, så står man uden løn fra den 1., siger formanden for de kabineansatte.

Det er ikke kun i Danmark, at SAS fyrer. I Sverige er 1.900 varslet fyret, og i Norge står 1.300 fuldtidsansatte til at miste jobbet.

I alt var 11.000 ansat i SAS før fyringsrunden.