SAS indgår forlig med vrede kunder: Nu får Klaus 25.000 kroner retur

Flere forbrugere har fået penge eller rejser til gode efter at have trukket SAS i klagenævn.

Tusindvis af flykunder har siden coronakrisen tog fart forgæves forsøgt at få penge tilbage for afgange med fly, der aldrig kom på vingerne. Klaus Andrup Madsen fra Vejle har netop fået 25.000 kroner retur fra SAS, efter han klagede.

Hvis du kun har fået en brøkdel af dine penge tilbage for aflyste flyafgange, så kan det måske betale sig at gå videre med sagen.

Det viser resultatet af en række klagesager, hvor det skandinaviske flyselskab SAS har indgået forlig med flere utilfredse kunder ved Center for Klageløsning.

DR Nyheder har anmodet centret om aktindsigt i alle sager, hvor utilfredse flykunder har bedt om hjælp til at få SAS i tale om deres klager mod selskabet.

Fordi kunderne ifølge SAS selv aflyste deres afgange, har selskabet kun udbetalt en brøkdel af billetternes pris i form af skatter og afgifter.

Men efter at sagerne er landet på klagecentrets bord, så har alle kunder fået forlig med SAS.

Klaus fik 25.000 kroner retur

Kunderne har enten fået penge eller et tilgodebevis, efter klagecentret, der behandler sager om forbrugerkøb, har indtaget mæglerrollen.

En af de kunder, der efter at have klaget til centret nu har fået flere tusind kroner tilbage fra SAS, er Klaus Andrup Madsen fra Vejle.

I begyndelsen af i år købte han otte flybilletter til en familieferie i Grækenland i juni.

Pris: 32.000 kroner.

Men da Europa i løbet af foråret begyndte at lukke ned, valgte Klaus Andrup Madsen selv at afbestille sit fly.

- Jeg gjorde det, som man absolut ikke skal gøre. Jeg afbestilte selv mine flybilletter, siger han.

Ifølge Klaus Andrup Madsen var det frygten for ikke at kunne komme afsted, der fik ham til at træffe valget.

Efterfølgende ville SAS kun betale skatter og afgifter for billetterne. Flere gange afviste SAS klagen.

Alligevel har Klaus Andrup Madsen nu haft held til at få et forlig med SAS, hvor selskabet modvilligt betaler cirka 25.000 kroner tilbage til ham.

- Det kræver blod, sved og tårer at tage kampen op. Det har været en lang, sej kamp, siger Klaus Andrup Madsen.

'SAS bør betale alle'

Spørger man forbrugerjurist Heidi Højmark Helveg, så bør forligene med SAS give andre kunder med penge til gode blod på tanden.

Juristen opfordrer utilfredse SAS-kunder til selv at tage sagerne op hos Center for Klageløsning.

Heidi Højmark Helveg opfordrer SAS-kunder, som har mistet penge, til at klage til Center for Klageløsning.

- Pointen er, at SAS godt kan se, at de har gjort noget, som ikke har været tilstrækkeligt tydeligt, og at de må betale pengene tilbage til forbrugerne, siger hun.

Samtidig undrer det Heidi Højmark, at andre kunder, som ikke har klaget over flyselskabet, ikke også automatisk nu får samme behandling som i de fem forligssager.

- Jeg undrer mig over, at man ikke betaler tilbage til andre forbrugere, som har været i den samme situation. Men at man skal gå til en klageinstans for at få sine penge tilbage, siger hun.

Også hos interesseorganisationen Forbrugerrådet Tænk mener vicedirektør Vagn Jelsøe, at der kan være noget at komme efter, hvis kunder føler sig snydt af SAS.

- Hvis man står i samme situation, så må man gå til SAS igen og sige, at hvis selskabet har givet forlig i andre sager, så vil man behandles ens, ellers må man tage sagen til Center for Klageløsning, siger Vagn Jelsøe.

Forbrugerorganisationen opfordrer derfor også SAS til at hjælpe alle andre kunder, der har klaget til selskabet over lignende oplevelser.

- Det ville klæde SAS at opsøge andre kunder, som de har fået henvendelser fra, og behandle dem på samme måde. For der er ingen rimelighed i, at det kun er de mennesker, der er stædige nok til at gå til klagemyndigheder, som får noget ud af det, siger Vagn Jelsøe.

Styrelse afviser klager

DR har tidligere beskrevet, hvordan en række kunder er blevet overrasket over størrelsen på de beløb, de har fået tilbage fra Nordens største flyselskab, SAS, efter corona-pandemien i marts tvang den internationale flytrafik til jorden, og tusindvis af SAS-afgange siden er blevet aflyst.

I boksen herunder har vi samlet 15 eksempler på kunder, der føler sig snydt af SAS:

Flere har i første omgang klaget til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. Men styrelsen har afslået sager, hvor der har været tvivl om aflysningerne, lyder det i et svar på en anmodning om aktindsigt, som DR Nyheder har modtaget.

Allan Linnemann skulle have været til Rom med sin familie den 13. april, men flyet afgik aldrig fra Kastrup.

- Det skyldes, at luftfartsselskabernes pligt til at refundere den fulde billetpris kun gælder, hvis flyselskabet aflyser flyafgangen eller passagererne bliver afvist ved boarding, lyder det i svaret.

I stedet henviser styrelsen til Center for Klageløsning, hvor flere kunder altså nu får hjælp.

En af de kunder, som tidligere har stået frem med sin oplevelse, er Allan Linnemann fra Brøndby.

Den 13. april skulle han være gået ombord på et SAS-fly, der skulle fragte familien fra Københavns Lufthavn til Rom.

Sidst i marts fik han en engelsksproget mail fra SAS, hvor alle kunder med billetter til flyafgange frem til den 30. april blev tilbudt mulighed for at få en voucher eller for at ombooke deres billet.

Den engelskesprogede mail fra SAS i marts, hvor kunderne fik tilbudt gebyrfrit at ombooke eller få en voucher.

Allan Linnemann tolkede mailen fra SAS som en aflysning og bad om at få sine penge tilbage, men efterfølgende fik han kun udbetalt skatter og afgifter.

Han mangler derfor 2.300 kroner fra flyrejsen. Men SAS står stadig fast på, at Allan Linnemann selv har aflyst sin afgang og derfor kun kan få skatter og afgifter.

En opfordring fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen fik i sommer Allan Linnemann til at klage til styrelsen over SAS, men for bare få dage siden, den 12. oktober, fik den utilfredse SAS-kunde så en nedslående besked fra styrelsen.

- De mener ikke, at de kan behandle min klage videre, fordi det er mig, der har aflyst rejsen, siger han.

Hvad tænker du om det?

- Jeg er sur for at sige det mildt. SAS har fået milliarder fra Danmark og Sveriges regeringer til at håndtere det her. Jeg ved ikke, om de bare vil tryne den lille i den her sag, siger Allan Linnemann.

På trods af andre kunders held i forligssagerne med SAS hos Center for Klageløsning, så har Allan Linnemann ikke flere kræfter til at gå videre med sin sag, efter styrelsen har afvist hans klage.

- Jeg har givet op. Det er David mod Goliath. Jeg kan råbe og skrige, så meget jeg vil. Så må jeg tage det tab på mig. Men jeg ved nu en anden gang, at jeg skal være mere forsigtig hos SAS, siger han.

SAS: Vilkår afgør refundering

DR har kontaktet SAS, men her oplyser pressechef John Eckhoff, at selskabet ikke ønsker at stille op til interview om sagen.

Blandt andet ville vi gerne spørge SAS, om selskabet på baggrund af de fem indgåede forlig vil give andre kunder i samme situation penge retur eller tilgodebeviser.

I en mail skriver pressechefen, at SAS holder fast i, at kunder, der selv har aflyst, kun som udgangspunkt får skatter og afgifter tilbage.

Af mailen fremgår det ikke, om andre kunder nu kan forvente samme behandling, som de kunder, der har henvendt sig og fået forlig via Center for Klageløsning.

- Alle vores kunder får refunderet det, de har krav på, men det tager fortsat tid. Hvis vi har aflyst rejsen, og de rejsende ikke ønsker voucher, bliver rejsen refunderet i sin helhed.

- Hvis vores kunder selv har aflyst deres rejser, refunderes billetterne efter gældende vilkår, skriver John Eckhoff.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk