SAS må aflyse flyafgange efter overenskomststridig strejke i København

Luftfartsselskabet forsøger at holde bagagebånd kørende trods ny arbejdsnedlæggelse.

SAS' passagerer er nu ramt af arbejdsnedlæggelserne blandt selskabets bagageoperatører i Københavns Lufthavn. (Foto: Michael Bothager © Scanpix)

Arbejdsnedlæggelsen i SAS Ground Handling i Københavns Lufthavn får nu konsekvenser i form af både aflyste og forsinkede flyafgange.

Det oplyser luftfartsselskabet her til aften, hvor bagageportørerne fortsat strejker efter at have nedlagt arbejdet i eftermiddag - for anden dag i træk.

- Vi har aflysninger og kæmpe forsinkelser. Det er vores passagerer, der skal afsted på weekend, som nu bliver ramt af det her, siger kommunikationschef i SAS Danmark Mariam Skovfoged.

Ved 18-tiden fredag aften er der tale om 28 aflysninger foruden et antal forsinkelser.

Ifølge SAS' hjemmeside drejer det sig om både indenrigsflyvninger og udenrigsflyvninger til en række destinationer i nord- og sydeuropa.

SAS: Strejken er overenskomststridig

Mariam Skovfoged fortæller, at både administrative medarbejdere og kolleger, der ellers havde fri, hjælper til med at få bagage ombord på flyene, mens de faste bagageoperatører er til fagligt møde.

- Det er en rigtig beklagelig situation, at vores passagerer er udsat for overenskomststridig strejke. Og vi gør alt, hvad vi kan for at hjælpe dem, siger Mariam Skovfoged.

Arbejdsnedlæggelsen, som SAS kalder for overenskomststridig, handler ifølge luftfartsselskabet om, at bagageportørerne vil have SAS til at fjerne en medarbejder, der er organiseret i en anden fagforening end 3F.

- Det hverken kan eller vil vi gøre, for man har foreningsfrihed i Danmark, siger Mariam Skovfoged, der bekræfter, at SAS er i dialog med 3F.

3F afviser SAS' påstande

Henrik Bay-Clausen, formand for 3F Kastrup, er enig i, at der er tale om en overenskomsstridig arbejdsnedlæggelse, som fagforeningen nu prøver på at løse.

- Vi bakker fuldt ud op om foreningsfriheden, det skal der ikke være nogen som helst tvivl om. Men det er ifølge vores opfattelse heller ikke det, sagen handler om, siger han.

- Som vi har forstået det i 3F, så drejer sagen sig om en person, der har været grænseoverskridende på en måde, som kollegerne tilsyneladende ikke kan leve med.

Ifølge 3F-lokalformandens har den pågældende mand blandt andet optaget videoer af sine kolleger til et ukendt formål uden deres samtykke.

- Efter nogles opfattelse har det været så utryghedsskabende, at man har sat hårdt mod hårdt. Og der er det åbenbart nogle af kollegernes opfattelse, at ledelelsen accepterer mandens handlinger, siger Henrik Bay-Clausen.

Passagerer må holde øje

SAS har på nuværende tidspunkt ingen melding om, hvornår bagageportørerne kan forventes tilbage i arbejde.

Og derfor er det heller ikke muligt for flyselskabet at sige noget om, hvordan flytrafikken ventes at blive påvirket på længere sigt.

- Det kan vi ikke sige noget om på nuværende tidspunkt. Det er vigtigt, at kunderne selv holder øje med opdateringer på hjemmeside, SMS og email, siger Mariam Skovfoged.

Ifølge formand for 3F Kastrup Henrik Bay-Clausen arbejder fagforeningen her til aften på at få medlemmerne til at komme tilbage i arbejdstøjet igen.

- Lige nu løber tillidsfolkene rundt for at få normaliseret arbejdet. Det lykkedes for dem i går, så vi må se, om de de ikke kan få stormen til at lægge sig igen.

Det har tidligere fremgået, at den i denne artikel nævnte arbejdsnedlæggelse var 'ulovlig'. Det er nu rettet til 'overenskomststridig'.