SAS opfordrer alle ansatte til at gå ned i løn

Corona-krisen har foreløbig ført til, at direktionen er gået 20 procent ned i løn.

SAS forsøger at få medarbejderne til at gå 20 procent ned i løn på grund af corona-krisen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Stadig flere flyafgange bliver aflyst som konsekvens af spredningen af coronavirus over hele verden. Det rammer flyselskaberne hårdt på økonomien, heriblandt også SAS, som appellerer til medarbejderne om midlertidigt at gå ned i løn, mens corona-krisen kradser.

- Direktionen går nu 20 procent ned i løn. Nu indbyder vi alle medarbejderne i de 37 fagforeninger på tværs af de tre lande til forhandlinger om at gå ned i løn og tilsvarende i arbejdstid, fortæller SAS' pressechef i Danmark, Kristoffer Meinert.

Om det ender med en lønnedgang, kommer an på, hvad man bliver enige om i de forhandlinger, der nu går i gang.

- Det er fuldstændig afhængig af, hvad vi kan forhandle os frem til. Det kan være 10, 15 eller 20 procent. Vi vil prøve på at nå frem til den samme løsning for alle medarbejdergrupper, men det kan blive svært, fordi det er et kludetæppe med 37 forskellige fagforeninger og forskellige aftaler, siger Kristoffer Meinert.

Et forsøg på at begrænse tabene

Opfordringen til medarbejderne om at gå ned i løn og arbejdstid er ifølge den danske pressechef endnu et af flere tiltag i forsøget på at begrænse tabene i forbindelse med corona-krisen.

- Vi prøver på at spare, hvor vi kan. Vi har indført ansættelsesstop, og vi gør, hvad vi kan, for at undgå at skulle gennemføre fyringer. Det her er et forsøg på at udvise rettidig omhu, siger Kristoffer Meinert.

Han har ikke noget overslag på, hvad corona-krisen har kostet det skandinaviske flyselskab, men han fastslår, at der ikke er tvivl om, at den har ramt SAS hårdt på økonomien og fortsat gør det.

Tidligere i dag meddelte SAS-konkurrenten, det norske lavprisflyselskab Norwegian, at det aflyser 3.000 af sine afgange fra midten af marts til midten af juni.

Det skyldes, at selskabet den seneste uge har haft svært ved at sælge sine billetter. Det betyder også, at personale bliver sendt hjem.