Sommerferien til Korfu sidste sommer var perfekt for Klavs Fischer Nielsen og hans familie. I hvert fald indtil de tjekkede ud af hotellet og skulle tage turen tilbage til Danmark.
Det var planen, at et SAS-fly skulle flyve dem tilbage til Billund med afgang klokken 12.50. Men det skete ikke, da SAS-piloterne var gået i strejke.
Efter at have ventet på hotellet hele eftermiddagen, kom de med et fly fra Korfu klokken 20.30. Flyet landede i Københavns Lufthavn, og først klokken 3 om natten ankom familien med bus til Billund. Den planlagte ankomst til Billund var ellers klokken 14.50.
Efter familien kom hjem, besluttede Klavs Fischer Nielsen at søge om kompensation fra SAS.
- Den første melding fra SAS lød på fire uger. Det synes jeg lyder meget rimeligt, og hvis der røg en ekstra måned på, så gik det nok. Men syv måneder er måske lige i overkanten, siger familiefaren.
Klavs Fischer Nielsen valgte at gå direkte til et af de firmaer, der har specialiseret sig i at føre utilfredse passagerers sager imod flyselskaberne. For at føre sagen kræver selskaberne typisk et beløb fra kunden, hvis kunden i sidste ende får udbetalt en kompensation.
- Jeg kunne ikke overskue det med at søge kompensation ved SAS. Man har indtrykket af, at hvis man er en lillebitte mand, så bliver man fejet af bordet, siger han.
Efter DR er gået ind i sagen og kontaktede SAS for et interview om Klavs Fischer Nielsens sag, har flyselskabet dog besluttet, at familien får kompensation.
Flere firmaer vil nu trække SAS i retten
Firmaet, Klavs Fischer Nielsen kontaktede, var Flypenge. Her er man lige nu i gang med at forberede at anlægge omkring 600 sager ved domstolene, der omhandler sidste sommers pilotstrejke i SAS. Det skyldes, at SAS stadig ikke har betalt kompensation og refusion, hvis passagererne har valgt at købe nye billetter med andre selskaber for at komme hjem.
Dekan Salar, der er direktør i Flypenge, fortæller, at der i alt er tale om et millionbeløb, som de vurderer, SAS bør betale.
- Det drejer sig om en masse mennesker, der ikke kom på ferie eller kunne komme hjem. Nogle har også haft ekstraudgifter, fordi de skulle hjem til tiden for at passe deres arbejde eller skole, siger hun.
Hun fortæller, at EU-domstolen tidligere har afgjort, at flyselskaber skal udbetale kompensation ved en lovlig varslet overenskomstkonflikt. Dengang var det i øvrigt også en pilotstrejke i SAS, der var anledningen til sagen.
- Jeg synes, det er uhørt. Jeg har forståelse for, at SAS har været under et kæmpe pres, og derfor har vi også valgt at give dem længere svarfrist på vores krav, siger Dekan Salar.
Hun fortæller, at de selvfølgelig helst ville undgå at slæbe SAS i retten, men at de føler sig nødsaget til det, fordi SAS ikke reagerer.
Andet selskab har allerede anlagt 30 sager mod SAS
Andre firmaer, der fører vrede rejsekunders sager, har også valgt at gå til de danske domstole. Det drejer sig blandt andet om firmaet Flyhjælp.
Benedikte Bolvig Lund, der er juridisk direktør i Flyhjælp, siger, at de lige nu har anlagt omkring 30 sager, men at der vil komme endnu flere sager.
Hun forklarer, at de har forsøgt at være i dialog med SAS, og at flyselskabet også har betalt kompensation til flere kunder. Men der er også er en del sager, hvor SAS har afvist kompensation og refusion for køb af nye billetter, i tilfælde af at de rejsende købte nye billetter.
- Vi synes, vi har givet dem ret god tid til at gennemgå sagerne, og efterhånden som svarerne kommer, og vi er uenige i SAS' beslutning, så vil vi tage dem videre til retten, siger Benedikte Bolvig Lund.
Forbrugerrådet om SAS: Det er utilfredsstillende
Vagn Jelsøe, der er chefkonsulent i Forbrugerrådet Tænk, har set en beskrivelse af Klavs Fischer Nielsens sag.
Ud fra hans vurdering er sagen en klokkeklar kompensationssag. Derfor mener han ikke, det burde have taget så lang tid for SAS at udbetale kompensation.
Han forklarer, at passagerer, som har oplevet det samme som Klavs Fischer Nielsen, som udgangspunkt har ret til 400 euro i kompensation per billet, fordi man ankom til destinationen mere end tre timer senere, end der var planlagt.
Selvom forsinkelserne skyldtes en pilotstrejke, så forklarer han, at SAS skal betale kompensation, medmindre der er nogle særlige forhold i den enkelte sag. Derfor kalder han også den lange ventetid for utilfredsstillende.
- Det er helt ubegribeligt, at det skal tage over et halvt år at få afsluttet nogle forholdsvis simple udbetalingssager, siger Vagn Jelsøe.
SAS: Drop skadefirmaer og gå direkte til os
DR har forelagt kritikken for SAS, men SAS ønsker ikke at gå ind i den konkrete sag om Klavs Fischer Nielsens familierejse. De ønsker heller ikke stille op til interview. I et skriftligt svar kalder de det dog beklageligt, at "tingene ender i retten", og at "det har taget meget lang tid" at håndtere sagerne.
Desuden anbefaler SAS, at utilfredse kunder går direkte til SAS i stedet for at benytte de såkaldte skadefirmaer.
Selvom Vagn Jelsøe fra Forbrugerrådet Tænk også siger, at det ikke er nødvendigt at gå igennem sådanne selskaber, så er Klavs Fischer Nielsen glad for, at han ikke selv skal kæmpe mod SAS.
- Det er lidt nemmere at tøjle den lille mand, som bare skriver en mail og derefter får et afslag. Der er sikkert mange, der siger fra, fordi de ikke orker den kamp med så stort et selskab.