Sass om 7 milliarder i bonus til Nets-chefer: ’Ganske og aldeles vanvittigt’

Et aktieprogram kan forgylde de øverste chefer i Nets med milliarder.

Det er politisk tonedøvt, at Nets giver bonusser i milliardklassen, mener Henrik Sass Larsen (S). Han vil have ny lovgivning om aktieoptioner. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Der skal sættes en stopper for de mest lukrative aktieoptionsordninger til direktører og ledere.

Sådan lyder det fra Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, efter Børsen i dag skriver, at en gruppe af de øverste chefer i Nets kan få en aktiebonus på op til syv milliarder kroner.

- Det forekommer jo ganske og aldeles vanvittigt, at man kan tjene så mange penge inden for så få år, siger han til DR Nyheder.

Omkring 60 chefer i Nets, som blandt andet står bag Dankortet og NemID, er med i aktieprogrammet. Deres gevinster afhænger af, hvor godt firmaet klarer sig de næste fire år. Hvis det går rigtig godt, kan topchefen Bo Nilsson alene gå hjem med op til 1,9 milliarder kroner.

Det viser en kortlægning, som avisen Børsen har lavet. Ifølge Børsen fremgår den mulige gevinst blandt andet af en fortrolig præsentation til cheferne, som avisen har haft adgang til.

– Det tyder på, at der må være nogen enten i bestyrelsen eller direktionen, der er helt og aldeles politisk tonedøve. For det her afkræver selvfølgelig en reaktion fra hele det politiske Danmark, siger Henrik Sass Larsen.

Nets har tidligere været kritiseret for et bonusprogram, der gav milliongevinster til topledelsen, efter firmaet blev børsnoteret i 2016 og derefter opkøbt af en kapitalfond.

Nets: Chefer har lavet en investering

Nets vil ikke stille op til interview om sagen, men i en pressemeddelelse afviser firmaet, at Børsens beregninger skulle være korrekte. Nets bekræfter dog, at der er er lavet et aktieprogram for ledende medarbejdere.

- Som led i at sikre sammenfaldende interesser om Nets’ langsigtede udvikling har ejerkredsen besluttet at tilbyde en gruppe af udvalgte ledere og specialister muligheden for at medinvestere i Nets og altså både dele en risiko for tab og et potentielt afkast af vores investering med dem, siger bestyrelsesformand Stefan Götz i pressemeddelelsen.

Ifølge Børsens oplysninger har de ledende medarbejdere i alt investeret over 500 millioner kroner. Ifølge avisen har medarbejderne også fået beregninger på, hvordan den investering kan ende. I det mest negative scenarie vil de stå til en gevinst på knapt 3,7 milliarder kroner.

Administrerende direktør Bo Nilsson kan ifølge Børsen få en gevinst på op til 1,9 milliarder kroner. Han er i forvejen mangemillionær efter en tidligere aktiebonus. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Sass: Staten må begrænse bonusser

Men det er ikke formildende, at cheferne investerer deres egne penge, som de i princippet risikerer at tabe. For aktieoptionsprogrammer med så store gevinstmuligheder er helt principielt ikke i orden. Derfor må staten sætte ind, mener den socialdemokratiske gruppeformand.

- Når de ikke kan styre sig selv, må vi politikere finde nogle metoder at styre dem med. Det er at prøve at gå ind med lovgivning, siger Sass Larsen.

Gruppeformanden vil blandt andet se på, hvor stor en del af en chefløn, der må være bonus, og hvor meget det skal være muligt at tjene på aktieoptionsprogrammer.

Men Nets er et privatejet selskab. Må ejerne ikke aflønne deres chefer, som de vil?

- Men der er nogen, der betaler gildet. Og dem, der betaler gildet her, er jo i høj grad kunderne. Nets er oprindeligt en finansiel konstruktion, som er en del af det danske pengevæsen. Hvis Nets kan opnå sådanne fortjenester med noget, der nærmest ligner et monopol, kan man med rette spørge, om der skal bygges noget andet op, siger Henrik Sass Larsen.

FacebookTwitter