Se kortet: Bolighandlen på landet kommer op i gear

Tal fra realkreditinstitutterne viser, at antallet af solgte boliger er på vej op også i yderområderne.

Huse, der ligger brak, til de må rives ned af kommunen - og et handelsklima, der er sat helt i bakgear.

Sådan har landkortet set ud nogle steder i Danmark i kølvandet på finanskrisen, hvis man ser på antallet af handler med parcel- og rækkehuse.

Men der er tegn på, at markedet er i bedring, og at især de yderliggende og tyndtbefolkede egne er med til at trække fremgangen.

Det skriver Finans Danmark, der er interesseorganisationen for banker og realkreditinstitutter, i en ny analyse.

I det seneste år har der eksempelvis været 14 procent flere handler i landets yderkommuner sammenlignet med den tilsvarende periode for to år siden.

- Vores seneste handelstal for huse bekræfter, at der er stigende hussalg i 2017, og at det især er yder- og landkommunerne, der har trukket udviklingen de senere år, udtaler Ane Arnth Jensen, der er vicedirektør i Finans Danmark, i en pressemeddelelse.

Ekspert: Tal kommer fra et lavt niveau

Spørger man Curt Liliegreen, der er direktør for Boligøkonomisk Videncenter, er det umiddelbart et godt tegn, at handelstallene begynder at gå frem på landet.

Han siger dog samtidig, at stigningen i antallet af handler kommer fra et meget lavt niveau, og at priserne ikke nødvendigvis stiger i mange af de yderliggende kommuner.

- Der er stadigvæk en række af kommunerne, hvor priserne rent faktisk er faldet. At antallet af handler går frem, det er et positivt tegn. Men 14 procent er ikke meget, og vi har stadig en del af Danmark, hvor priserne på huse ikke er kommet tilbage igen til det, de var i 2005 og 2006, siger han.

Eksempelvis er mange flere huse over de seneste to år blevet handlet i Lolland Kommune, og det er positivt, at der sælges flere huse dér. Men det er ikke det samme som, at priserne er fulgt med.

Mange huse i de sydlige egne kan fortsat være særdeles svære at komme af med, siger Curt Liliegreen.

- Det kan godt være, at antallet af handler er gået op. Men der er stadig masser af huse, der nærmest er usælgelige. Så der er lang vej igen, siger han.

Den lave rente på boliglån er ifølge boligøkonomen én af forklaringerne på, hvorfor der i det seneste år er kommet mere gang i handlerne.

Det er simpelthen nemt og billigt at låne penge til boligerne, lyder hans vurdering.

- Det er positivt, at markedet er vendt, men det skulle det søreme også gerne, for Danmark oplever lige nu den laveste rente nogensinde. Og man kan egentlig undre sig over, at det ikke er gået mere frem, siger han.

Færre salg i hver syvende kommune

Mens antallet af solgte boliger er gået frem på landet, så er salget steget mere beskedent i København med 2,1 procent.

Sidste år dykkede antallet af solgte boliger i bykommunerne, viser Finans Danmarks tal, og det kan være årsagen til, at der samlet set kun ses en mindre stigning på tre procent over de seneste to år.

Samtidig er boligmarkederne i bykommunerne under et voldsomt prispres, siger Curt Liliegreen.

- Situationen er nu, at priserne er blevet meget høje, og det gør, at en del personer søger uden for byerne for at købe, fordi de simpelthen bliver afskåret fra markedet, siger han.

Nogle af bykommunerne er derfor på listen over i alt 15 af landets kommuner, hvor salget er gået tilbage. Deriblandt kommunerne Frederiksberg og Aarhus.

- Et af problemerne er, at der simpelthen ikke bliver udbudt ret mange huse. Der er et voldsomt efterspørgselspres på markedet i de kommuner, siger han.

Her er salgstallene gået tilbage

 • Glostrup -28,9 procent

 • Herlev -28,3 procent

 • Kerteminde -19,1 procent

 • Frederiksberg -15,5 procent

 • Hvidovre -13,5 procent

 • Gladsaxe -11,0 procent

 • Middelfart -9,9 procent

 • Aarhus -6,6 procent

 • Greve -5,9 procent

 • Ringkøbing-Skjern -5,6 procent

 • Brøndby -4,2 procent

 • Herning -4,1 procent

 • Gentofte -4,0 procent

 • Tårnby -1,4 procent

 • Gribskov -0,6 procent

Også rundt om landets hovedstad mærker kommunerne det stigende pres på boligmarkedet i København, og det viser sig i tallene.

I flere kommuner rundt om hovedstaden er markedet for huse blevet støvsuget af børnefamilier, som vil bo tæt på København. Derfor er der færre udbudte boliger og højere priser, som nu viser sig som en tilbagegang i salget i lige præcis de kommuner, siger Curt Liliegreen.

- Ganske mange yngre børnefamilier flytter i øjeblikket ud af København. Det gør de, fordi de ikke kan købe hus i København. Så de flytter til eksempelvis Hvidovre og Gladsaxe - og de mest velhavende flytter til Gentofte, siger han.

Stadig stor forskel på land og by

Men hvis man tror, at fremgangen i handler på boligmarkedet kan være med til at lukke det gigantiske gab, der over en årrække er opstået mellem land og by i Danmark, så skal man tro om, siger Curt Liliegreen.

- Man kan ikke tage nogle relative ændringer i disse kommuner hver for sig, og så sige, at nu går det lige godt, siger han.

Ifølge boligøkonomen er der fortsat en kæmpe forskel mellem land og by, som er taget til i de senere år, hvor ejendomsmarkederne i de store byer er braget frem, mens det er stagneret i yderområderne.

- Det kan man ikke lave om på, fordi der kommer en relativ fremgang i antallet af handler ude i nogle af de yderområder, siger Curt Liliegreen.