Se kortet: Her lukkes varme til tusindvis af huse ud i den blå luft

Det er alt for dyrt for industrien at sende overskudsvarme videre til fjernvarme. 'Helt til hest', lyder det fra forsker.

Store mængder varme lukkes ud i det fri hos danske industrivirksomheder, fordi det ikke kan betale sig for dem at sende varmen videre til fjernvarme. (Foto: © Peter Langkilde, (c) DR)

Supermarkeder, datacentre og industrivirksomheder sender hver dag varme ud i det rene ingenting, selvom varmen ville kunne bruges til fjernvarme i vores boliger.

Kun en tredjedel af al såkaldt overskudsvarme fra virksomheder udnyttes i dag. Det viser nye tal, DR Nyheder har fået aktindsigt i hos Energistyrelsen.

I alt går vi herhjemme glip af varme, som svarer til cirka 190.000 husstandes årlige varmeforbrug, viser en kortlægning fra DTU.

'Det er helt til hest', at vi ikke er bedre til at udnytte den varme, der går til spilde, lyder det fra professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen.

- Det er meget trist, for overskudsvarme har en meget gavnlig effekt i forhold til den klimaudfordring, vi står overfor, hvis den bliver udnyttet, siger han.

Gå på opdagelse og se, om virksomhederne i din kommune sender varme videre til fjernvarme, eller om der fyres for gråspurvene.

Det kan ikke betale sig

I dag bruges der stadig kul, olie og gas i opvarmningen, og det er der altså mulighed for at erstatte med varme, som virksomhederne har tilovers.

For at kunne genbruge varmen til fjernvarme skal virksomhederne investere i anlæg, der kan sende den varme luft ud i fjernvarmenettet.

Men det tager for lang tid at hente de investeringer hjem igen, lyder det fra brancheorganisationen Dansk Industri.

Virksomhederne får ellers penge for den varme, de sælger til fjernvarmeselskaberne. Men samtidigt skal de også betale en afgift for at komme af med varmen.

Alle Folketingets partier blev i foråret enige om at sænke afgiften. Men på trods af beslutningen vil det stadig afholde mange virksomheder fra at kaste sig ud i projekter, der kan udnytte deres overskydende varme, lyder kritikken fra Dansk Industri.

- Helt grundlæggende burde der slet ikke være nogen afgift på overskudsvarme, siger Troels Ranis, branchedirektør i Dansk Industri.

Politikere vil kigge på regler

Christiansborg erkender både Venstre og Radikale, at reglerne bør laves om.

- Vi er villige til at lave en endnu bedre aftale, så vi får brugt endnu mere overskudsvarme, hvis den politiske sammensætning i Folketinget i dag gør, at det kan lade sig gøre, siger Venstres energiordfører, Thomas Danielsen.

Også Radikale mener, at reglerne om overskudsvarme skal genforhandles.

- Vi vil gerne kigge på det samlede afgiftsbillede, så vi kan være sikre på, at vi får den sidste overskudsvarme ind i fjernvarmerørene i stedet for ud til fuglene, siger partiets energiordfører, Ida Auken.

Det forventes, at man i starten af det nye år skal forhandle om, hvilken pris virksomhederne må tage for overskudsvarmen.