Se kortet: Så mange år er din region bundet til Falck

Trods risiko for karantæne hænger regioner på kontrakter med Falck i op til fem år frem.

Ovenpå skandalen med Falcks ulovlige metoder rettet mod konkurrenten Bios overvejer flere regionsformænd nu at gøre som i Region Syddanmark og hjemtage ambulancedriften.

Både Region Sjælland, Nordjylland og Midtjylland oplyser til DR Nyheder, at de nu ser på muligheden for, at regionen kan tage ambulancedriften tilbage, i stedet for at udbyde den til private selskaber som Falck.

En gennemgang af økonomien på området viser, at Falck i årevis har tjent usædvanligt gode penge på offentlige kontrakter for ambulancedrift, fordi de har haft nær ved monopol.

En rapport fra Danske Regioner skønner, at regionerne betaler op mod 10 procent for meget for ambulancedrift på grund af mangel på konkurrence. Det svarer til, at regionerne betaler op mod 150 millioner kroner om året for meget i de områder, hvor Falck driver ambulancerne i dag.

Det kan dermed være et ekstra argument for at overtage ambulancedriften fra Falck, mener Jakob Kjellberg, der er professor i sundhedsøkonomi ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE).

- Man skal huske på, at der jo sådan set ikke er noget, der tvinger regionerne til at indkøbe denne her ydelse udefra, hvis man vurderer, man kan lave den betydeligt billigere selv, siger siger han.

Konkurrencerådet kom onsdag i sidste uge med en afgørelse, der slog fast, at Falck har handlet ulovligt i kampen mod Bios.

I første omgang lød det fra Falck, at virksomheden ville anke Konkurrencerådets kendelse. Men mandag kom den overraskende meldning, at virkomheden ville droppe anken.

Dermed er sagen nu sendt til politiet, og hvis Falck straffes for brud på konkurrenceloven, så kan virksomheden blive udelukket fra at deltage i udbud i Danmark i to år.

Sagen om Falcks ulovlige adfærd kan dog alligevel ende med, at virksomheden kan fortsætte med at vinde store, offentlige kontrakter i regionerne. Loven, som den er i dag, giver nemlig kun regionerne mulighed for at udelukke Falck fra at byde på deres kontrakter i to år.

Som kortet her viser, løber kontrakterne med Falck i op til fem år frem. I flere regioner kan Falck altså have udstået sin karantæne før næste udbud. Dermed kan Falck være klar til at byde på næste runde kontrakter.

Så længe løber regionernes Falck-kontrakter

Klik på de enkelte regioner for at se svar fra regionsrådsformænd om sagen:

Ifølge Konkurrencerådet brugte Falck disse metoder til at sværte Bios:

 1. 1

  Etablering og brug af en gruppe på et socialt medie

 2. 2

  Formidling af negative historier om Bios

 3. 3

  Mobilisering af ambassadører for Falck

 4. 4

  Brug af interne nyhedsbreve

 5. 5

  Brugen af stationsledere og tillidsmænd m.fl.

Facebook
Twitter