Se kortet: Så mange er på kriseløn i din kommune

I alt er flere end 170.000 danske lønmodtagere lige nu sendt hjem med lønkompensation.

Der er en væsentlig geografisk forskel på, hvor stor sandsynligheden er for, at man er sendt hjem på den statslige ordning.

Hvis du bor i Tårnby og er ansat i det private erhvervsliv, så er sandsynligheden for, at du er blevet sendt hjem på lønkompensation mere end dobbelt så stor, som hvis du bor i Brønderslev.

Det viser nye tal fra Erhvervsministeriet, som for først gang viser, hvor mange der er sendt hjem med statslig kriseløn i hver af landets 98 kommuner.

Samlet set er i alt 9,2 procent af alle private lønmodtagere sendt hjem med kriseløn. Det svarer til flere end 170.000 danskere.

Herunder kan du finde din kommune og se, hvor mange der er sendt hjem med løn fra staten.

Der er en væsentlig geografisk forskel på, hvor stor sandsynligheden er for, at man er sendt hjem på den statslige ordning.

Region Hovedstaden og Region Syddanmark er de to steder i landet med den største andel lønmodtagere sendt hjem på lønkompensationsordningen.

I Hovedstaden er der også 11 kommuner, hvor mere end hver tiende af de privatansatte er sendt hjem med lønkompensation. I kun fire andre kommuner i landet er dette også tilfældet.

Ud over at flere end 170.000 danskere er sendt hjem med lønkompensation, så er antallet af ledige også steget eksplosivt, siden coronakrisen for alvor brød ud i lys lue og lukkede store dele af landet ned.

I alt er der 179.955 tilmeldte ledige, hvilket er 48.000 mere end den 9. marts.

Tusindvis af virksomheder har søgt og fået udbetalt milliarder af kroner fra de mange hjælpepakker, der skal hjælpe selskaber og deres ansatte helskindet igennem coronakrisen.

Hjælpepakken med lønkompensation betyder, at kriseramte virksomheder kan få betalt en del af lønnen til ansatte, der ellers ville være i risiko for at blive fyret. De ansatte skal sendes hjem og må ikke arbejde, mens de modtager hjælp fra staten.

Frygten fra blandt andre revisorer har dog været, at ordningen kan misbruges. Det kan eksempelvis ske, hvis selskaber alligevel sætter ansatte på lønkompensation i arbejde, selvom de ikke må.

Politiet bekræftede tirsdag i denne uge, at man efterforsker flere sager om mulig svindel med udbetalingerne. I øjeblikket er der mindst tre sager om mulig svindel med lønkompensation, som efterforskes af politiet.

Næsten 25.000 virksomheder har søgt om lønkompensation, og omkring 95 procent af selskaberne har fået udbetalt penge fra ordningen.

I alt var der 1. maj udbetalt over seks milliarder kroner på ordningen om lønkompensation.

Hvad er lønkompensation?

  • Fyringstruede danskere kan få betalt en del af deres løn af staten gennem hjælpepakken om lønkompensation.

  • Lønkompensation betyder, at de ansatte bliver sendt hjem med fuld løn, fordi deres arbejdsplads er i alvorlige problemer.

  • Staten betaler 75 procent af de ansattes løn eller op til 30.000 kr. Virksomheden betaler den resterende løn. Medarbejderne bidrager selv ved at bruge fem dages ferie under hjemsendelsen.

  • Virksomhederne kan få lønkompensation, hvis de står over for at skulle fyre mindst 30 procent af de ansatte eller mere end 50 medarbejdere.

  • Virksomheden forpligter sig til ikke at fyre ansatte, der får lønkompensation.

  • Lønkompensationsaftalen er indgået mellem regeringen, Dansk Arbejdsgiverforening DA og fagbevægelsens hovedorganisation FH, og løber frem til den 8. juli.