Se kortet: Så meget er prisen på huse faldet i din kommune

Boligpriserne er især faldet i de dyreste områder i landet.

Udover faldende priser bliver liggetiderne også længere. (Foto: © Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix – illustration: Morten Fogde Christensen DR Nyheder, Scanpix Berlingske)

I oktober måned faldt boligpriserne endnu en gang i hele landet. Det er fjerde måned i træk, at det sker.

Helt nøjagtigt faldt salgspriserne for huse med 1,6 procent og to procent for ejerlejligheder.

Men det er noget forskelligt, hvor meget priserne er faldet rundt i landet. Nogle steder er salgspriserne endda steget.

For eksempel er priserne på huse steget med lidt over 21 procent i Ærø Kommune, mens de er faldet med over ni procent i Langeland Kommune for oktober måned. Det viser tal fra Boligsiden.

Det er dog de dyreste steder i landet, der står med de største prisfald.

- Priserne på både huse og lejligheder falder kraftigt i hovedstadsområdet og Nordsjælland, mens der er tale om mere sivende og beherskede prisfald på det resterende af Sjælland og i store dele af Jylland, skriver Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit.

I kortet nedenfor kan du se, hvor meget priserne på huse er faldet i landets kommuner.

Ikke længere sælgers marked

I mange år har boligmarkedet været sælgers marked.

Og når priserne falder, skulle man tro, at det dermed blev købers marked.

Men på grund af de høje renter, inflationen har medført, er det hverken-eller.

- Der er stor usikkerhed på boligmarkedet, og det kan potentielle købere bruge for at få et prisnedslag igennem. Men der er kommet højere renter, det er blevet dyrere at finansiere boligen, der er høje energipriser, og det er med til at øge usikkerheden generelt for boligkøberne, siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Boligkøbere kæmper nemlig med den meget høje inflation, som udhuler det beløb, mange familier har til rådighed hver måned.

I øjeblikket betyder det ekstraudgifter for omkring 3.000 kroner om måneden for en gennemsnitsfamilie, siger Christian Hilligsøe Heinig.

- Kigger man isoleret set på inflationen og de høje renter, vil man i dag have råd til et hus, der koster i omegnen af 15 til 25 procent mindre. Så det er klart, at det er et stort chok, der har ramt boligmarkedet igennem 2022.