Se listen: Topchefers lønposer bliver markant tungere

Lønnen til landets tungeste topchefer er steget markant de sidste to år.

Jens Bjørn Andersen (DSV), Lars Fruergaard Jørgensen (Novo Nordisk) og Cees 't Hart (Carlsberg) er blandt de fem direktører, der har oplevet massive lønhop de sidste år. (© Scanpix)

En i forvejen tung lønpose til topcheferne i nogle af Danmarks største selskaber er bare blevet tungere i løbet af de sidste to år.

Det viser en gennemgang af regnskaberne for de af selskaberne i det danske eliteindeks C25, der har aflagt årsrapport for 2018, som Børsen har lavet.

De største lønhop finder man ifølge Børsen hos topchefer fra Carlsberg og FLSmidth.

Hos Carlsberg kan topchefen gnide sig i hænderne over en lønstigning på 45,4 procent over de to år. Fra 36,1 millioner kroner til 52,5 millioner kroner.

Den udvikling er udtryk for, at aktionærerne gerne ser, at der bliver kastet penge efter en topchef, der er kvaliceret på den måde, at vedkommende kan skabe profit. Det vurderer Anders Drejer, professor i strategi og forretningsudvikling ved Aalborg Universitet.

- Når virksomhederne har gode resultater, vil investorerne gerne belønne dem, som har skabt dem. Logikken i de her dage er så, at det er topcheferne, siger han.

Ifølge Anders Drejer vil det dog ikke være en tendens, der varer ved, fordi offentligheden vil stille andre krav til direktørerne end bare profit.

- Det store paradigmeskifte i 2018 var i kølvandet på Danske Banks hvidvaskskandale, hvor den ganske almindelige borger, som også er aktiespekulanter gennem pension og pensionsselskaber, ikke længere vil finde sig i, at det hele handler om penge.

- Den almindelige borger vil stille krav om, at det skal handle om bæredygtighed, miljø og mennesker, samtidig med penge, siger han.

Få et overblik over de fem største lønhop i C25-selskaberne herunder. Lønpakkerne dækker over fast løn, bonus, pension, goder og aktieincitamentsprogrammer.

1

Novo Nordisk: 81,9 procent (OBS: Se note)

Lars Fruergaard Jørgensen er topchef i Novo Nordisk. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

I 2016 var det Lars Rebien Sørensen, der sad på topposten i Novo Nordisk, og han fik 22,7 millioner kroner, hvis man ser på den løn, som virksomheden oplyser i sin årsrapport.

Ifølge Novo Nordisk var topchefens aktieincitamentsordning dog tidligere ikke inkluderet i tallet, så lønnen i 2016 var reelt højere, men Novo Nordisk ønsker ikke at oplyse hvor meget.

Stillingen som administrerende direktør er siden blevet overtaget af Lars Fruergaard Jørgensen, der sidste år fik 41,3 millioner kroner i løn.

Hvis man ser på den løn, som Novo Nordisk har opgjort i sin årsrapport, lyder stigningen på 81,9 procent over to år.

Note: Da lønnen for Lars Rebien Sørensen i 2016 blev opgjort uden hans aktieincitamentsprogram, er 2016-tallene ikke direkte sammenlignelige med 2017 og 2018, og man kan derfor ikke tale om en lønstigning på 81,9 procent, oplyser Novo Nordisk til DR Nyheder. Lars Fruergaard Jørgensens løn steg med 29,8 procent på et år fra 31,8 mio til 41,3 mio, oplyser Novo Nordisk.

2

FLSmidth: 58,1 procent

Thomas Schulz (forrest til højre) er topchef i FLSmidth & Co. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Ingeniørgigant og cementkoncern FLSmidth & Co har Thomas Schulz siddende i direktørstolen, hvorfra han sidste år tjente 15,8 millioner kroner i løn.

For to år siden lød lønnen for hans arbejde på 10 millioner kroner, så han har på to år fået en lønstigning på 58,1 procent.

3

Carlsberg: 45,4 procent

Carlsberg har Cees 't Hart som topchef. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

En anden lønmæssig højdespringer er Cees 't Hart, der er administrerende direktør i Carlsberg.

Hans løn lød på 36,1 millioner kroner for to år siden, og sidste år indkasserede han 45,4 procent mere - nemlig 52,5 millioner kroner.

4

DSV: 45 procent

Jens Bjørn Andersen er topchef i DSV. (Foto: STAFF © Scanpix)

Jens Bjørn Andersen har procentmæssigt fået en næsten lige så stor lønstigning som direktøren i Carlsberg.

Med en løn på 19 millioner kroner sidste år mod 13,1 millioner kroner i 2016 er lønnen for jobbet som direktør i det verdensomspændende transportfirma DSV steget med 45 procent.

5

Ørsted: 27,5 procent

Henrik Poulsen er topchef i Ørsted, som tidligere hed Dong Energy. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

13,6 millioner kroner tjente Henrik Poulsen, administrerende direktør i Ørsted, i 2016.

To år efter er hans løn stedet med 27,5 procent, så han sidste år tjente 17,3 millioner kroner.