Se videoen: Hvidvask er gangsternes genvej til rene penge

Ny lovgivning skal sikre mod fremtidige hvidvask-sager i danske pengeinstitutter.

Hvidvask

Danske Bank har fået en alvorlig hvidvask-sag på sig.

Over en årrække er "mistænkelige pengeoverførsler" for et endnu ukendt milliardbeløb strømmet gennem Danske Banks filial i Estland, uden at nogen fandt anledning til at rydde op i filialens problematiske kundekartotek.

Og det var til trods for, at Danske Banks ledelse flere gange blev advaret om de lyssky aktiviteter og bankens mulige brud på hvidvaskreglerne.

Men hvad er hvidvask egentlig, og hvornår kommer en bank på kant med loven?

Fra sort til hvid

Hvidvask handler helt grundlæggende om at omdanne penge, man har tjent eller skaffet ulovligt, til penge, man kan bruge i den lovlige verden.

Det kan i princippet handle om alt helt fra småpenge, som en murer har fået sort for at bygge en carport, til enorme beløb, som kriminelle har tjent på narkotika, våben, underslæb eller afpresning. Men måden hvidvask foregår på, kan være vidt forskellig.

I tidligere tider var møntvaskerier en brugt metode, og det er derfra at ordet hvidvask har fået sit navn. Kriminelle åbnede møntvaskerier, der vaskede tøj for almindelige lovlydige kunder, men der blev også sendt sorte penge igennem maskinerne. De lavede derved et stort overskud i forretningen, der så ud til at være skabt på lovlig vis.

Sådan foregår hvidvask typisk

I dag er bankerne et attraktivt sted at vaske penge, hvis det drejer sig om store summer, fordi det er muligt at skjule sig i mængden af kunder og pengeoverførsler.

Et eksempel kunne være, at en forbryder fra Rusland, der har tjent penge på våbenhandel, opretter et stråmandsselskab, som på papiret sælger varer mellem Rusland og England, men i virkeligheden bare skal bruges til pengeoverførsler.

Forbryderen sætter sine mange millioner tjent på eksempelvis våbenhandel ind i en bank i Rusland. Herefter bliver de overført i bidder og sendt gennem banker i hele Europa - for eksempel Danske Bank - for at sløre, hvor pengene oprindeligt er kommer fra, inden de til sidst lander på forbryderens konto et fjernt sted som almindelig, lovlig indtjening.

Det siger loven

Det er ikke kun forbryderen, der står til ansvar. Det gør bankerne også.

Hvisvaskloven forpligter banker og pengeinstitutter til at holde vågent øje med mistænkeligheder, og hvis de finder, at aktiviteter fremstår lyssky, skal det undersøges og indberettes til Bagmandspolitiets Hvidvasksekretariat.

Og da ledelsen i Danske Bank har fået flere advarsler så tidligt som i 2013 om "mistænkelige pengeoverførsler" uden at reagere hurtigt nok, kan banken muligvis stå til en bødestraf for brud på hvidvaskloven. Det efterforsker Bagmandspolitiet netop nu.

Også de amerikanske myndigheder, der tidligere har givet klækkelige milliardbøder i lignende sager undersøger ifølge erhvervsavisen Wall Street Journal Danske Banks aktiviteter i Estland. Enhver pengeoverførsler i dollar er nemlig et anliggende for de amerikanske myndigheder.

Ser man rundt om i Europa, er der flere eksempler på, at storbanker har fået tildelt bøder i milliardklassen for hvidvask. Blandt andet franske bank BNP Paribas, tyske Deutsche Bank og den hollandske storbank ING, der for få uger siden indgik forlig med myndighederne om at betale en bøde på ca. 6 milliarder kroner.

Ny dansk lov på vej

For at sikre mod flere hvidvask-skandaler i Danmark vil erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) stramme den danske hvidvasklovgivning. Det bekræftede han i dag.

Med otte-doblingen af bødeniveauet for hvidvask får Danmark ifølge ministeren "formentlig det højeste bødeniveau i Europa".

Kilder: DR Nyheder, Finanstilsynet, Retsinformation.dk og Jakob Dedenroth (revisorjura.dk).