Seks års fængsel til 'Sven' i sag om udbytteskat

De to hovedpersoner i sagen om groft bedrageri for 37,4 millioner kroner skal bag tremmer.

De to hovedpersoner i svindelsagen om udbytteskat er blevet idømt henholdvis fem og seks års fængsel for at berige sig ved at udnytte svagheder i Skats kontrolsystem. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)

Seks års ubetinget fængsel til Sven Jørgen Nielsen og fem års ubetinget fængsel til Torben Wulff Dileng.

Sådan lød strafudmålingen, da Byretten i Glostrup for kort tid siden afgjorde sagen om svindel med udbytteskat mod den 68-årige tidligere skattemedarbejder og hans 47-årige dansk-amerikanske ven.

- Seks års fængsel er en hård fængselsstraf. Men vi er tilfredse med dommen. For det er hård kriminalitet, der er begået. Og det er groft, når man svindler med skatteborgernes penge for at berige sig selv, siger specialanklager Stig Fleischer fra Bagmandspolitiet til DR Nyheder.

Sven Jørgen Nielsen og Torben Wulff Dileng blev af dommer Gerd Sinding og de to lægdommere dømt for groft bedrageri og skatteunddragelse.

Det er sket ved at førstnævnte mellem 2007 og 2011 overførte i alt 37, 4 millioner kroner fra Skat til sin ven gennem mere end 30 år ved at godkende refusioner af udbytteskat. Pengene blev overført til et skattely i Caribien.

Retten forkastede Torben Wulff Dilengs påstand om, at han havde tjent pengene ved pokerspil. Og samtidig var Svend Jørgen Nielsens høje alder ingen formildende omstændighed, da han har misbrugt en betroet stilling til at berige sig selv.

Han modtog ifølge dommen to millioner kroner i bestikkelse for at hjælpe sin ven. Beløbet er ifølge specialanklager Stig Fleischer så højt, at det formentlig ikke tidligere er set i en dansk retssal.

Den tidligere skattemedarbejder Sven Jørgen Nielsen blev kendt ved sit fornavn, da han sidste år medvirkede i DR-dokumentaren 'Milliardkuppet', der handlede om den store sag om udbyttesvindel for 12,3 milliarder kroner. Her efterforskes hans rolle også.

Brev afslørede falske refusionsblanketter

I forbindelse med bagmandspolitiets efterforskning af svindelsagen på 12,3 milliarder kroner, ransagede dansk og svensk politi i marts 2016 Sven Jørgen Nielsens hjem i Helsingborg.

Her fandt politiet et brev, der indikerede, at 'Sven', der har 46 års ansættelse i Skat bag sig, ikke kun havde blåstemplet falske refusionsblanketter med milliarder af kroner til udenlandske kriminelle, men at han også havde hjulpet sin ven med at overføre de 37,4 millioner.

Sagen har ført til en række ændringer i Skats kontrol, struktur og ledelse, fordi det siden har vist sig, at Sven Jørgen Nielsens godkendelser af falske refusionsblanketter kunne foregå i årevis, uden de blev grebet i Skats kontrol. Helt konkret fra 2007 til 2011.

Refusionerne svarer til, at Torben Wulff Dileng skulle have ejet aktier for to milliarder kroner i en alder af 35 år.

De to dømte mænd har på stedet anket dommen til landsretten. Dermed skal sagen behandles på ny, når landsretten har fastsat en dato.