Selv om vi dyrker mere motion, lever vi kke længe

Vi træner som aldrig før, men er ikke blevet markant sundere. Der er der flere grunde til.

Der er gang i den på crossfit holdet. Men motion alene er ikke nok til at gøre os markant sundere, der skal mere til. (Foto: Camilla Keller © DR)

På 40 år er andelen af voksne danskere, der dyrker motion, fordoblet. Alligevel har vi ikke spurtet os til en topplacering i international sammenhæng.

Faktisk halter vores middellevetid stadig efter andre europæiske lande.

Det er der gode forklaringer på, for motion alene er ikke nok.

- Der er plads til store forbedringer i forhold til vores livsstil, siger Jan Sørensen, der er sundhedsøkonom og professor i sundhedstjenesteforskning ved Syddansk Universitet.

Dansk levealder halter bagefter

I dag ligger danske mænd som nummer 17 og danske kvinder som nummer 22 på listen over europæeres middellevetid. Godt nok haler vi langsomt en smule ind på svenskere og nordmænd, men en dansker lever stadig omtrent halvandet år kortere end en svensker, til trods for at danskere er mere idrætsaktive end svenskere.

- Hvis man kan reducere tobakken, så har det meget positive effekter på helbredet, ligesom det gælder for alkohol. Men øget fysisk aktivitet har markante positive effekter på helbredet, siger Jan Sørensen.

Stillesiddende liv

I 1970'erne var det kun hver tredje voksne, der for alvor kunne kalde sig sporty. I dag dyrker to ud af tre voksne danskere en eller anden form for idræt.

Men vi har faktisk brug for endnu flere aktive og endnu mere aktivitet for at kunne hamle op med vores ellers stillesiddende liv.

- Hele vores livsstil er jo ændret i gennem de sidste 10-20 år, hvor vores arbejde i meget større udstrækning er baseret på, at vi sidder på et kontor, sidder foran en skærm og bruger en meget stor del af vores fritid på at sidde foran en skærm, fjernsynet eller computeren. Det betyder, at den tid, vi tidligere har brugt til at røre os ude og være aktive, den er blevet mindre, siger Jan Sørensen.

I magasinet PENGE i aften er der mere om, hvordan og hvor godt vi bruger vores tid og penge på idræt. DR1 kl. 21.55.

Facebook
Twitter