Shah skal betale stort milliardbeløb til Danmark - men derfor kan vi ende med kun 100 mio.

Danmark har vundet en civil retssag i Dubai mod hovedmistænkt i udbyttesagen.

I centrum for udbyttesagen er den britiske forretningsmand Sanjay Shah, som er blevet tiltalt for i alt at have svindlet Danmark for ni milliarder kroner.

Selv om den hovedmistænkte i udbyttesagen, Sanjay Shah, netop er dømt til at betale flere milliarder kroner til den danske statskasse, så er det langt fra sikkert, at vi nogensinde ser alle de penge.

Det vurderer DR Nyheders erhvervskorrespondent, Jakob Ussing, efter at Sanjay Shah i går led et sviende nederlag ved en civil domstol i Dubai, der dømte ham til at betale mere end ni milliarder kroner tilbage til Danmark.

- Dommen i Dubai gælder først og fremmest de besiddelser, han har i Dubai. Det er især ejendomme, og så vidt vides løber de op i en værdi af omkring 100 millioner kroner og måske lidt mere, siger erhvervskorrespondenten.

Dommen i går var en ankesag fra september sidste år, hvor den danske skatteforvaltning også fik medhold.

Det er den første dom i det civile spor, hvor de danske skattemyndigheder forsøger at kradse i alt 12,7 milliarder kroner ind over hele verdenen. Dommen mod Sanjay Shah i Dubai er endelig og kan ikke ankes.

Jakob Ussing: Dubai-sag set som et langskud

Sagerne er anlagt, fordi de danske myndigheder mener, at udenlandske svindlere mellem 2012 og 2015 lænsede den danske statskasse for det astronomiske milliardbeløb

I centrum for udbyttesagen er den britiske forretningsmand Sanjay Shah, som er blevet tiltalt for i alt at have svindlet Danmark for ni milliarder kroner.

Det er nemlig de danske myndigheders opfattelse, at Sanjay Shah og en række andre internationale storsvindlere gennem flere år har ansøgt om at få udbetalt refusion af udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation.

Svindlen er sket ved, at virksomheder og personer har udfyldt blanketter om refusion af udbytteskat uden at have aktier i danske selskaber - og dermed havde de ifølge danske myndigheder aldrig betalt udbytteskat og derfor heller ikke ret til at få penge tilbage.

Den civile dom fra Dubai slår fast, at Sanjay Shah ikke var berettiget til at få refunderet sin udbytteskat. Og det giver de danske skattemyndigheder et es i ærmet, når myndighederne skal forsøge at kradse flere penge ind, fortæller Jakob Ussing.

- Nu skal Skattestyrelsen med dommen i hånden se, om den kan bruges til nogle af de andre sager, der er anlagt mod Sanjay Shah og kredsen omkring ham. Der er nemlig anlagt civile sager verden over - i for eksempel Storbritannien, USA, Malaysia, siger han og fortsætter:

- Sagen i Dubai var set som lidt af et langskud, og nu er det endt med, at det er den første civile sag, der er afgjort.

Skattestyrelsen har i alt anlagt sager mod cirka 500 personer og selskaber i seks lande i udbyttesagen.

Venter på udlevering til Danmark

Dommen i den civile sag er ikke Sanjay Shahs eneste hovedpine. Den danske anklagemyndighed vil nemlig have ham straffet for at have svindlet statskassen for omkring ni milliarder kroner.

Ifølge de danske myndigheder var svindlen nøje planlagt, da han sammen med en anden brite ved navn Anthony Mark Patterson uberettiget tiltuskede sig milliarder af kroner i refusion af udbytteskat.

- Der er tale om ekstremt alvorlig og meget omfattende kriminalitet begået mod den danske stat, og vi mener, at de to tiltalte har begået et kynisk og nøje planlagt bedrageri, hvor de har svindlet sig til mere end ni milliarder kroner fra den danske statskasse, sagde chef for Søik Per Fiig, da der blev rejst tiltale i januar 2021.

Sanjay Shah risikerer op til 12 års fængsel, hvis han kendes skyldig. Han nægter alle anklager.

Lige nu sidder den britiske forretningsmand i en fængselscelle i Dubai, efter at en domstol har dømt ham til udlevering til Danmark.

Udleveringen afventer dog en endelig underskrift fra justitsministeren i De Forenede Arabiske Emirater, selv om dommen om udlevering faldt for halvanden måned siden.

Det er planlagt, at retssagen skal begynde ved Retten i Glostrup til august.

Herunder kan du blive klogere på, hvad udbytteskat er, og hvad der menes, når man taler om refusion af udbytteskat.