Sidste chance: Du har indtil midnat til at bestille dine feriepenge

I dag er sidste udkald, hvis du skal have fingre i indefrosne feriepenge.

Der er deadline 23.59 i aften, hvis du endnu ikke har fået bestilt dine feriepenge.

I dag er ikke kun første dag med kalenderlys, julekalender og gløgg og æbleskiver, det er også sidste dag, hvor du kan få udbetalt tre uger af dine fem ugers indefrosne feriepenge.

Klokken 23.59 udløber fristen for at ansøge, og der står stadig penge fra hundredetusinder af danske lønmodtagere.

De seneste tal fra ATP viser, at omkring 2,2 millioner danskere har bestilt feriepenge for samlet 50,5 milliarder kroner før skat.

Dermed er der cirka 9,5 milliarder kroner, som endnu ikke er blevet udbetalt. Pengene forsvinder dog ikke, hvis man ikke have dem udbetalt - de bliver i stedet stående i fonden.

Men er det overhovedet en god idé at få pengene udbetalt, eller er det bedre at lade dem stå til mere magre tider?

Ifølge Louise Aggerstrøm, der er privatøkonom i Danske Bank, så skal du gøre der én helt konkret overvejelse.

- Det vigtigste er, at man skal skal overveje, om man har brug for pengene nu, eller om det bedre, at man gemmer dem til sin pensionsopsparing. Feriepengene skal jo ses som en del af pensionsopsparingen, så hvis man føler, at den skal polstres mere så lad feriepengene stå, siger Louise Aggerstrøm.

I beregneren herunder kan du se, hvor meget henholdsvis tre og fem ugers feriepenge er for dig. Vær opmærksom på, at beløbet, beregneren opgiver, er vejledende. Du skal betale skat af beløbet.

Skulle øge forbruget - men har det gjort det?

Grunden til, at danske lønmodtagere fik indefrosset feriepenge var, at en ny ferielov trådte i kraft 31. august.

Og i overgangsperioden i forbindelse med den nye ferielov indefrøs man i alt cirka 100 milliarder kroner i en fond, som skulle forvalte pengene, indtil den enkelte lønmodtager gik på pension.

I forbindelse med coronakrisen blev politikerne dog enige om at give mulighed for, at lønmodtagerne kunne få udbetalt tre ud af fem ferieuger.

Beslutningen blev taget for at give forbruget og dermed økonomien et skub.

- For at vi skal lykkes med at bevare danske arbejdspladser under coronakrisen er det afgørende, at der kommer mange penge i omløb. Vi kan se, at udbetalingerne har gjort en forskel, og der er kommet mere gang i omsætningen i landets virksomheder, har beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) tidligere sagt.

Ifølge Louise Aggerstrøm fra Danske Bank er det helt korrekt, at udbetalingen af feriepengene har sat gang i forbruget - især i oktober, hvor mange fik deres penge.

Detailhandlen har været en af de store vindere, hvor danskerne har strøet om sig med feriemilliarder.

- Men vi kan også se, at der også bliver sparet rigtig mange milliarder kroner op, siger privatøkonomen blandt andet med henvisning til, at danskernes opsparing for første gang har rundet en billion kroner. Altså et 1-tal med 12 nuller.

Kommer de sidste penge også?

Selv om feriemilliarderne er strømmet ind på danske lønmodtageres bankkonti de seneste måneder, så er der stadig 40 milliarder kroner, som lønmodtagerne endnu ikke kan få fingre i.

To af de fem ugers feriepenge er nemlig stadig indefrosset, og det har endnu ikke været teknisk muligt at lade dem komme til udbetaling.

Det skyldes, at man endnu ikke har det fulde overblik over præcis, hvad alle danske lønmodtagere er berettiget til. Virksomhederne har nemlig til 31. december til at indberette til feriefonden.

Der tegner sig dog et solidt politisk flertal for, at de resterende feriepenge skal ud til danskerne.

I fredags førstebehandlede Folketinget et beslutningsforslag fra oppositionen om, at pengene skal ud så snart, at det er teknisk muligt.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) fortalte i folketingssalen, at det først er muligt at udbetale dem fra 1. marts. Efter arbejdsgiverne har indberettet, skal tallene valideres, ligesom der skal foretages en høring hos lønmodtagerne

- Vi ønsker at udbetale feriepengene, men timingen skal være rigtig i forhold til effekten på dansk økonomi, sagde han.

- Måske er april eller maj det bedste tidspunkt at udbetale de sidste feriepenge i forhold til, hvornår det gavner dansk økonomi bedst. Set i det lys er det vigtigt og nyttigt at holde noget krudt tørt, lød det videre.

Der er ligeledes indkaldt til forhandlinger om udbetalingen af feriepengene. Forhandlingerne skal finde sted inden jul.

Sådan får du pengene

  • Udbetalingen foregår digitalt på borger.dk, hvor man logger på med NemID og beder om pengene.

  • Efter nogle dage får man et brev med angivelse af, hvor mange penge man får udbetalt og hvornår. Indenfor 14 dage står pengene på kontoen.

  • Hvis man ikke beder om pengene nu, bliver de stående, og man får dem automatisk udbetalt ved folkepensionsalderen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter