Sidste dag på børsen: '2018 har absolut været et af de dårligste år for danske aktier'

Danske Bank har tabt halvdelen af sin markedsværdi i 2018.

(Arkivfoto). C25-indekset omfatter de 25 mest handlede aktier på den danske børs. (Foto: christian Als © Scanpix)

Verdens aktiemarkeder har oplevet store udsving henover julen.

Men når vi ser tilbage på aktieåret, der gik, er det blodrøde tal og minusser, der præger flere af de store danske aktier.

- Det har været et skidt år for de danske aktier, og aktieåret 2018 har absolut været et af dette årtis dårligste år for danske aktie, lyder det fra investeringsstrateg i Danske Bank, Lars Skovgaard Andersen på fondsbørsens sidste handelsdag i år.

For selvom det toneangivende C25-indeks lige nu ser ud til at lukke i plus, er det danske indeks kurs dykket med mere end 14 procent siden januar.

Skuffende regnskaber

Årets første måneder bød på store udsving både herhjemme og i udlandet. På det danske marked rettede det sig dog langsomt op i løbet af foråret og sommeren.

- Sommeren var en god periode. Der købte udlandet op i danske aktier, og alt så ud til at gå godt. Og så kom efteråret, siger Lars Skovgaard Andersen.

Han påpeger, at nedturen, det danske marked oplevede hen mod efteråret, kan forklares med, at danske selskaber ikke har kunnet levere på deres regnskaber.

Per Hansen, der er investeringsøkonom hos Nordnet, er enig og tilføjer, at de danske aktier faktisk lider under, at forventningerne til de danske selskaber er høje.

- Mange af selskaberne har i lang tid leveret stigende omsætning, og det har skabt høje forventninger og høj prissætning. Omvendt har det også fået udenlandske investorer til at sælge fra, så snart forventningerne ikke bliver indfriet. Det er det, der er sket på det danske marked i år, forklarer Per Hansen.

Global usikkerhed

Men det er også kraftfulde udenlandske tendenser, der har påvirket i kursudviklingen på det danske marked. Blandt andet bekymring for fremtidige vækstudsigter, en lurende handelskrig mellem USA og Kina samt et forestående Brexit, som få er blevet klogere på i 2018.

På det globale marked har Donald Trump haft stor betydning for investorernes nervøsitet, og det har i høj grad fået aktiemarkederne til at lande i minus, siger Per Hansen og tilføjer:

- Desuden har Brexit haft påvirkning i den sene del af 2018. Usikkerheden omkring det britiske tilhørsforhold til Europa, betyder en del for virksomhedernes lyst til at investere og investorernes lyst til at købe aktier.

juleaftensdag var der rekordhøje værditab på Wall Street. Her faldt Dow Jones-indekset med næsten 3 procent, mens det bredere S & P 500 lukkede i minus 2,7 procent.

Set over året har begge indekser oplevet et fald på omkring 7 procent.

Danske Bank blev ramt hårdt

Smykkegiganten Pandora er en af de børsnoterede virksomheder i Danmark, der har lidt stort tab i løbet af 2018, fordi virksomheden ifølge Per Hansen for tredje år i træk har skuffet investorerne. Og hvidvask-sagen gjort ondt på Danske Bank, der siden januar har Danske Bank har i år mistet halvdelen af sin markedsværdi.

Der skal dog nok ske modsatrettede bevægelser i 2019, mener økonomerne.

- Forventningerne er lave efter et dårligt år, så der skal ikke meget til at overraske. Derfor kan 2019 meget vel gå hen og blive et godt år på det danske marked. I hvert fald bedre end 2018, siger Per Hansen, og Lars Skovgaard Andersen stemmer i:

- 2018 er ikke et normalt aktie-år. Gassen er gået af ballonen, men den er ikke sprunget, og det er godt. Ja, der vil være tab på danske aktier, men over det lange løb skal de nok give afkast.

Hvis man skulle have investeret bedre i 2018, hvad skulle man så have gjort?

- Så skulle man have solgt alle sine aktier og købt amerikanske statsobligationer, som er faldet i takt med, at markedets nervøsitet er vokset. Hvis man havde gjort det, havde man tjent på, at renterne er faldet, og at dollaren er blevet styrket, siger Lars Skovgaard Andersen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk