Sidste udkald: Skynd dig at indløs dine check

30. december er det slut med at bruge check som betalingsmiddel i bankerne.

Pengeoverførsler med checks er fortid. Mobile og digitale betalingsløsninger er fremtiden. (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

Fik konfirmanden pengegaver i form af en check i sommer, eller har du stadig en gyldig en liggende i skuffen?

Så skal du skynde dig i banken.

Om to dage er checken nemlig fortid, og danskerne kan ikke længere flytte penge via det lange stykke papir.

30. december stopper bankerne samarbejdet om checken. Det betyder, at bankerne ikke er forpligtet til at indløse checks udstedt i andre banker.

Betalingsløsningerne bliver kun mere og mere digitale. Og det tager længere tid for bankerne at overføre penge fra en check, ligesom det også er langt dyrere.

- I kombination med relativt faste høje omkostninger ved håndtering af check har faldet givet en markant stigende stykpris for både kunder og banker, forklarede Finansrådet i efteråret.

Billedet så helt anderledes ud engang. I midten af 1980'erne blev der udstedt over 200 millioner check, men i dag er det ifølge Finansrådet primært store erhvervskunder, som bruger løsningen.

Fremover må private kunder såvel som de erhvervsdrivende sende penge gennem netbank, betalingsservice eller mobil betaling.

Bankerne har allerede varmet op til de nye tider i noget tid. Hos Danske Bank har man eksempelvis ikke kunnet få udstedt check siden 1. november.

De enkelte banker kan dog fortsætte med at udstede check til egne kunder eller indgå aftaler med andre banker om indløsning af check.

/ DR Nyheder