Sigtet skattemedarbejder sad mutters alene med milliardudbetalinger

Hård kritik af ledelsen i Skat for at lade nu sigtet fagkonsulent sidde alene med ansvar for udbetaling af milliarder.

- Jeg kontrollerede at ansøgningerne var udfyldt efter de retningslinjer, der nu engang var lagt til grund for, at vi kunne foretage en refusion, og hvis de var opfyldt, så udbetalte vi pengene, siger Sven i DR Dokumentaren, Milliardkuppet. (Foto: Dr © dr)

I 2014 udbetalte han 3,4 milliarder, i 2015 var det 7,8 milliarder.

En nu bortvist og sigtet fagkonsulent i Skat sad i mange år helt alene med ansvaret for at vurdere tusindvis af ansøgninger om refusion af udbytteskat, der år efter år strømmede ind fra udenlandske aktionærer.

Det afslører DR-dokumentaren ”Milliardkuppet”, der sendes den 20. december.

- Jeg behandlede de her ansøgninger, kontrollerede at de var udfyldt efter de retningslinjer, der nu engang var lagt til grund for, at vi kunne foretage en refusion, og hvis de var opfyldt, så udbetalte vi pengene, siger Sven i DR Dokumentaren, Milliardkuppet, hvor han fortæller sin historie. Sven har ikke ønsket sit efternavn frem, men DR Nyheder kender hans identitet og baggrund.

- Når vi kommer op over år 2000 i hvert fald, så har jeg siddet længe alene på opgaven, siger han.

Presset medarbejder kan være årsag til svindel

At ansvaret for at godkende udbetalingen af milliarder og atter milliarder af kroner lå hos blot én menig HK-medarbejder kan have været udslagsgivende for, at svindlen udviklede sig så voldsomt, mener skatteekspert og lektor på Aalborg Universitet Thomas Rønfeldt:

- Hvis det var 100 ansøgninger om året, var det måske til at overkomme. Men det er jo tusindvis, som den her mand har skullet sidde og kontrollere. Og hvis man er presset på opgaven, så går det jo ikke, siger han.

Se Svend fortælle sin version af sagen i klippet nedenunder.

Ifølge Svens tidligere chef i afdelingen, Lisbeth Rømer, blev der i årene frem til svindlen begyndte i 2012 sparet voldsomt på bemandingen:

- Vi var jo ved at segne, vi var ganske få mennesker. Alle blev fyret, alle blev sendt væk, alt blev ophævet, alt blev nedlagt, siger hun.

Skat erkender i dag, at der ikke var kontrol nok med refusionerne af udbytteskatten til udenlandske aktionærer.

- Der er ingen tvivl om, at dem, der har arbejdet med det her, skulle have været mange flere. De skulle have haft nogle helt andre kompetencer, de skulle have haft nogle helt andre værktøjer, siger Jim Sørensen, indsatsdirektør i Skat.